Hrvatski sabor o memorijalno-dokumentacijskom arhivu

Hrvatski sabor o memorijalno-dokumentacijskom arhivu

SVI PARLAMENTARNI klubovi, s izuzetkom HSP-a, podržali su danas u Hrvatskom saboru Konačni prijedlog zakona o memorijalnodokumentacijskom arhivu, koji bi trebao prikupiti i znanstveno obraditi dokumentacijsku građu vezanu uz Domovinski rat.

Državni tajnik pri Ministarstvu kulture Jadran Antolović uvodno je naglasio da je za osnivanje tog arhiva u državnom proračunu osigurano dva milijuna kuna.

Izvijestio je i da će Memorijalno-dokumentacijski arhiv u početku raditi u prostorijama Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu, dok mu se ne osigura adekvatan prostor.

Nezadovoljstvo predloženim izrazio je HSP-ovac Pero Kovačević, ocjenjujući kako predloženi tekst ne jamči kada će i kako profunkcionirati centar koji bi objedinio spomeničku, dokumentacijsku i muzejsku građu iz Domovinskog rata, a što je ranije predlagao HSP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Žalosno je da Vlada ne poštuje saborski zaključak koji ju je obvezao da konačni prijedlog zakona pripremi u suradnji s HSP-om", kazao je Kovačević.

Ocijenio je i da je za osnivanje Arhiva predviđeno premalo novca, te upozorio da će samo za prikupljanje dokumentacijske građe Arhivu trebati najmanje godinu dana.

Damir Kajin (IDS) i Frano Piplović (DC) ocijenili su da sjedište Arhiva ne bi trebalo biti u Zagrebu. Kajin predlaže da se centar smjesti u Vukovar, kako bi se, novim zapošljavanjima, pomoglo oporavku te regije, a Piplović smatra da bi ispostave Arhiva, radi lakšeg prikupljanja građe, trebalo organizirati u gradovima koji su bili na crti bojišnice.

Jagoda Majska-Martinčević (HDZ) upozorila je, pak, da je "nejasno zašto bi sadašnji posjednici dokumentaciju predali u arhiv, kad je danas popularno dilati ih, na njima zarađivati i graditi svoj javni imidž".

Upozorila je i da bi u Arhiv trebalo zaposliti mlade arhiviste, upućene u suvremene znanstvene metode kojima je moguće utvrditi autentičnost dokumenata.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara