HRW traži da SAD istraži uporabu sile u al-Falluji

UZ VELIKE vojne operacije koje se nastavljaju u al-Falluji američke vlasti bi trebale istražiti pretjeranu uporabu sile protiv iračkih prosvjednika u travnju mjesecu, rekao je u utorak Human Rights Watch (HRW).

U izvješću "Nasilni odgovor: američka vojska u al-Falluji", HRW stavlja u sumnju tvrdnju američke vojske da su njezini vojnici dospjeli pod unakrsnu vatru pojedinaca iz gomile prosvjednika 28. travnja.

HRW kaže da nije našao uvjerljiv dokaz metaka na školi gdje su vojnici bili smješteni. Nasuprot tomu, zgrada nasuprot škole bila je oštećena mecima velikog kalibra što se ne podudara s američkim tvrdnjama da su vojnici odgovorili "preciznom paljbom".

HRW tvrdi da su američki vojnici, prvenstveno padobranci 82. zračno-desantne divizije, bili neodgovarajuće opremljeni i obučeni za zadaće policije koje nosi okupacija.

"Američka vojna nazočnost u al-Fallujahu započela je ovim tragičnim događajima krajem travnja, i sve otada je problematična", rekla je Hanny Megally, izvršni direktor Odjela za Bliski istok i sjevernu Afriku u HRW-u. "Potrebna je temeljita istraga mogućeg kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane američkih snaga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki vojnici su 28. travnja pucali na prosvjednike u al-Falluji koji su tražili da Amerikanci odu i ubili 17, a ranili više od 70 ljudi. Dva dana kasnije vojni konvoj je otvorio vatru na druge prosvjede u al-Falluji i ubio tri Iračana, a ranio najmanje 16.

HRW kaže da je nakon razgovora sa svjedocima, žrtvama, američkim vojnicima i zapovjednicima i balističkom analizom na licu mjesta došao do zaključka da su američke snage opazile prijetnju koja je dolazila iz gomile, ali da dokazi ukazuju da su uzvratili nerazmjernom silom.

Podsjećajući kako Sjedinjen Države kao okupacijska sila u Iraku imaju obvezu održavati javni red, HRW kaže da u obavljanju policijskih zadaća moraju djelovati prema policijskim standardima i upotrebljavati vatreno oružje samo "kada je neizbježno u zaštiti života".

HRW traži da američke vlasti provedu cjelovitu, neovisnu i nepristranu istragu incidenta u al-Falluji i odgovorne pozove na odgovornost.

(Hina) sl mp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara