HSLS-ovci sutra biraju novog predsjednika i vodstvo stranke

IZASLANICI HSLS-a na sutrašnjem će Izbornom saboru birati novog predsjednika i vodstvo HSLS-a, stranke potresene neuspjehom na parlamentarnim izborima 23. studenoga.

Za dužnost predsjednika stranke, na koju je nakon loših izbornih rezultata, sredinom prosinca prošle godine Dražen Budiša podnio ostavku, kandidiralo se troje članova HSLS-a - v.d. predsjednika stranke i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, glavni HSLS-ovac Međimurske županije i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Breglec i potpredsjednica HSLS-a Karlovačke županije Marija Fićurin.

Čehok u medijima uglavnom nije istupao, dok su predstavljajući kandidature ostalo dvoje kandidata iznijeli niz optužaba na račun sadašnjeg vodstva stranke.

Breglec je tako optužio Čehoka da je izgubio vjerodostojnost - da je na stranačkim sjednicama bio protiv postizborne koalicije s HDZ-om, a izvan stranke govorio suprotno. "Izbor Čehoka za predsjednika dugoročno bi značio potpuni nestanak HSLS-a, a mi nakon izbornog neuspjeha moramo poraditi na vjerodostojnosti i imidžu pouzdane stranke", rekao je Breglec početkom godine.

Marija Fićurin je, pak, optužila vodstvo stranke da ne želi podržati njezinu kandidaturu zbog toga što je žena i mlada (rođena 1975.), a jednog člana Velikog vijeća HSLS-a optužila je da je njezinu kandidaturu za predsjednicu stranke osporavao na seksistički način.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stariji stranački lobi nema mi što zamjerati mladost i političko neiskustvo, obzirom da su politički iskusni HSLS doveli na dno - s tri posto podrške biračkog tijela", govorila je Fićurin.

Osim predsjednika stranke, izaslanici HSLS-a birat će i četiri potpredsjednika, između 11 kandidata. To su: sadašnja potpredsjednica Đurđa Adlešić, odnedavni državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Želimir Janjić, čelnici stranke u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji Vladimir Belaj i Mato Stojanović, bivši gradonačelnik Splita Ivan Škarić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mentalno zdravlje Ivan Urlić, zadarski HSLS-ovac Stanko Zrilić, bivši saborski zastupnici Željko Glavan i Jadranka Katarinčić Škrlj, gradonačelnik Varaždinskih Toplica Dragutin Kranjčec i bivši ministar gospodarstva Hrvoje Vojković.

Na Izbornom saboru koji će se održati u "Globusu" na Zagrebačkom velesajmu birat će se i 33 člana Velikog vijeća HSLS-a, između 133 kandidata.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara