HSP: Danas ćemo imati sto tisuća potpisa za pokretanje referenduma o suradnji s Haagom

S DANAŠNJIM danom ćemo prijeći brojku od sto tisuća potpisa na peticiji za raspisivanje referenduma o daljnjoj suradnji s Haagom, a da bi peticija bila obvezujuća, trebamo imati 400 tisuća, kazao nam je Pero Kovačević iz HSP-a.

Nakon presuda vukovarskim krvnicima Veselinu Šljivančaninu, Miroslavu Radiću i Mili Mrkšiću, prestanak suradnje s Haagom i vraćanje hrvatskih generala na suđenje u Hrvatskoj je jedino što je preostalo nakon godina "puzajuće strategije" Hrvatske pred Haškim sudom, tvrdi Kovačević u razgovoru za Index.

Presuda vukovarskoj trojci ne pomaže našim generalima

Upitali smo Kovačevića misli li on da činjenica što "vukovarskoj trojci" nije dokazan zločinački pothvat može pomoći generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, za što Tužiteljstvo tereti i tri naša generala.

"Tvrdnje da će ovakva presuda vukovarskoj trojci pomoći našim generalima, su metode umirivanja javnosti, kao što je i optuživanje Državnog odvjetništva Hrvatske i srdito pismo Ive Sanadera Vijeću sigurnosti. Prekid suradnje nije radikalno rješenje, nego jedini mogući odgovor", kaže Kovačević, i ponavlja kako hrvatskim generalima treba suditi u Hrvatskoj.

Kovačević svoj tezu potkrepljuje priopćenjem Hrvatske biskupske konferencije koja se oglasila izražavajući "opravdane sumnje u rad Tužiteljstva i u manipulaciju dokazima te različitim pritiscima na sud, doveo do ovakve sramotne presude". Također se poziva i na izjave glavne haške tužiteljice Carle del Ponte koja je u dokumentarcu "Carlina lista". "Sama del Ponte je rekla kako je Hrvatska dala i više nego što se od nje tražilo", kaže zastupnik HSP-a.

"Peticiju potpisuju članovi drugih stranaka"

Kovačevićev HSP je zatražio u petak raspravu u Saboru o svrsishodnosti daljnje suradnje s Haškim tribunalom, suspenziju o daljnjoj primjeni Ustavnog zakona o suradnji s Haškim tribunalom i pokretanje postupka pred Vijećem sigurnosti UN-a o svrsishodnosti djelovanja Haškog tribunala.

Kako su se sve parlamentarne stranke odmah izjasnile protiv suspenzije suradnje s Haagom, HSP se odlučio na pokretanje peticije, kojom bi mogao obavezati sljedeći saziv Sabora da na dnevni red uvrsti točku o pokretanju referenduma po tom pitanju. Zaključni dan peticije je 15. listopada, a Kovačević tvrdi da aktivisti HSP-a šire peticiju iz središta gradova prema gradskim četvrtima i manjim općinama.

"Drago mi je što peticiju potpisuju i članovi drugih stranaka", tvrdi Kovačević, "znam da su iz drugih stranaka jer su me pitali smiju li potpisati peticiju,  s obzirom da ju je pokrenuo HSP. Rekao sam im da to nije stranačka peticija", kaže Kovačević.

A.B.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara