HSP-ov prijedlog zabrane ribarenja strancima podržala oporba

HSP-ov prijedlog izmjena zakona o morskom ribarstvu, kojima traži zabranu ribarenja inozemnim ribarima u hrvatskim teritorijalnim vodama, podržali su u današnjoj raspravi oporbeni klubovi, uz ogradu HDZa, da su takve izmjene uzaludne dok je na snazi Sporazum o pograničnoj suradnji (SOPS).

O zakonskom prijedlogu HSP-a u raspravi se nisu izjašnjavali klubovi vladajuće koalicije, a od oporbenih klubova HSP-ov prijedlog podržan je od HB-a i HSLS-a. HDZ je dajući podršku naglasio da usvajanje ovih izmjena ne bi bitno "promijenilo na stvari", jer na snazi ostaje Sporazum sa Slovenijom o pograničnoj suradnji.

"Vladina politika popuštanja prema Sloveniji, i u nizu drugih područja, nije dovela ni do jednog rješenja u interesu Hrvatske, i stoga ni predložene izmjene neće riješiti problem, već treba ići šire i tražiti proglašenje gospodarskog pojasa", rekao je u ime Kluba HDZ-a Drago Krpina.

HSP smatra da je postojeći Zakon o morskom ribarstvu u suprotnosti s Konvencijom o pravu mora, po kojoj se, kako je istaknuo Tonči Tadić, ribolov stranih ribara u teritorijalnom moru obalne države smatra škodljivim prolazom.

Tadić je dodao da je po Konvenciji stranim ribarima izlov ribe dopušten jedino u gospodarskom pojasu, samo ako to dopusti zemlja koja posjeduje gospodarski pojas, i ako je utvrđen maksimum izlova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Slovenskim ribarima to je pravo prošireno tako da ih prate patrolni brodovi u hrvatskim teritorijalnim vodama, a to otvara mogućnost narušavanja državne granice na moru", rekao je Tadić.

Sabor je, uz podršku većine klubova zastupnika, raspravio i HSS-ov prijedlog izmjena zakona o vatrogastvu.

HSS se posebno zauzima za zaštitu Dobrovoljnih vatrogasnih društva (DVD), jer okupljaju 62.000 dobrovoljni vatrogasaca, a po postojećem zakonu, DVD se često kažnjavaju zbog nepotpune tehničke opremljenosti. Primjerice, zbog neposjedovanja ljestava od 30 metara, novčano se kažnjavaju DVD na selima, iako se takve ljeste koriste samo za gašenje požara na višekatnicama u gradovima, upozorava HSS.

U ime HSS-a Marijana Petir je istaknula da DVD sudjeluju u gašenju požara kod mnogih nesreća (uključivo i automobilske). Spomenula je i njihov cjelonoćni angažman tijekom incidenta u spalionici "Puto"."Ako im se ne može reći hvala, neka ih se barem prestane kažnjavati", rekla je Petir.

HSS predlaže mjere kojima bi se vatrogasne postrojbe razvrstale po kategorizaciji vatrogasne postrojbe, po razini tehničke opremljenosti te stručnim znanjima zapovjednika, a izmjenama zakona ne dira se u postojeće financiranje vatrogastva.

Sabor je završio tom raspravom završio današnji rad.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara