Hvar: Vlada je o "Sunčanom Hvaru" obmanuta

HVARSKO Gradsko vijeće na današnjoj je izvanrednoj sjednici jednoglasno ocijenilo da je Vlada oko prodaje "Sunčanog Hvara" bila obmanuta netočnim prezentiranjem ponude u korist "Terma Čatež".

Zato se, navodi se u jednoglasno donesenim zaključcima, od Vlade traži poništenje odluke o prodaji dionica ´Sunčanog Hvara´ slovenskim ´Termama Čatež´ i vraćanje postupka privatizacije na početak, neprihvaćanjem ni jedne ponude.

Traži se, također, sazivanje Nadzornog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) koji mora ispitati zakonitost odluka Upravnog odbora Fonda, a od ministrice turizma Pave Župan Rusković i zamjenika predsjednika HFP-a Krešimira Starčevića da podnesu ostavke zbog ´tendencioznog prezentiranja ponuda u korist ´Terma Čatež´´.

Zaključci su obrazloženi time da su u razdoblju od pet godina ´Terme´ ponudile ulaganje od 45 milijuna eura, a, također slovenski, ´Kompas´ ponudio je 62,6 milijuna eura.

Ponuda ´Termi Čatež´ da će uložiti 70 milijuna eura u razdoblju od deset godina deklarativna je jer toliku svotu uopće nisu ni stavili, odnosno obrazložili, u programu ulaganja.

Kada se analizira struktura ulaganja po objektima i po godinama, u ponudi ´Terme Čatež´ nude ulaganja od 14 milijuna eura u sve hotele i kamp u prve četiri godine, a 31 milijun eura u hotel ´Sirena´ i dvije marine u četvrtoj i petoj godini ulaganja(2006. i 2007.).

Budući da marine nisu, niti mogu biti predmet natječaja, ponudu ´Termi´ trebalo je ocijeniti kao nepotpunu, ističe se u zaključcima.

´Kompasova´ ponuda pak sadrži ulaganja od deset milijuna eura svake godine i to isključivo u hotele te dokapitalizaciju ´Sunčanog Hvara´ svotom od 12,6 milijuna eura.

Osiguranje ulaganja ´Termi Čatež´ vrlo je dvojbeno jer se bankarska garancija na deset milijuna eura za ulaganje u prve tri godine ne može naplatiti ako nastupe elementi više sile ili se ne budu mogli pribaviti svi potrebni dokumenti za gradnju.

Korporativna garancija za ostatak ulaganja do pet godina također je vrlo dvojbena jer se, kako piše u ponudi ´Termi´, ona ne može naplatiti ako nastupe elementi više sile ili se ne budu mogli pribaviti svi potrebni urbanistički i ostali dokumenti i koncesija za gradnju marina ´Vira´ i ´Sirena´, koje daju općinska ili državna tijela, kaže se u zaključcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodaje se kako je ta točka u njihovoj ponudi čak uočljivo podcrtana, te je iz toga vidljivo, da je ponuda ´Termi Čatež´ daleko lošija nego što je objavljeno i temelji se na elementima koji nisu u skladu s natječajem, niti mogu biti predmet natječaja jer je očito da je glavni cilj ´Termi´ osigurati koncesiju za dvije marine koje uopće nisu u vlasništvu ´Sunčanog Hvara´. To znači da bi ´Terme´ dobile svih deset hotela u Hvaru za samo deset milijuna eura, a kao dodatak još dvije marine, stoji u zaključcima sa sjednice, čiji je rad pratio veći broj građana Hvara, a koji su poslani hrvatskoj Vladi.

Starčević odbacio sve optužbe; isti su dokumenti bili na UO HFP-a kao i Vladi

U tijeku su razgovori Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i Termi Čatež oko detalja ugovora za kupnju Sunčanog Hvara, a ako se o tome postigne dogovor i određena poboljšanja ponude, prijedlog ugovora bi pred hrvatskom Vladom mogao biti već ovaj tjedan, izjavio je danas zamjenik predsjednika HFP-a Krešimir Starčević.

On je odbacio, kako je rekao, objede o bilo kakvim podvalama, prijevarama ili podmetanjima oko ponuda. Naglasio je da su svi članovi Upravnog odbora HFP-a (četiri ministra i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo), kao i kasnije svi članovi Vlade, dobili iste dokumente vezane uz ponude za privatizaciju Sunčanog Hvara, koji su datirani sa 26. studenoga i nisu se mijenjali.

U razgovorima su se Terme suglasile da će ulaganje do 45 milijuna eura u pet godina biti u hotele i ostale ugostiteljske sadržaje, a postoje mogućnosti da rok ulaganja bude kraći - tri godine, umjesto pet, i da se to poklapa s garancijom koju daju, objasnio je Starčević na današnjoj konferenciji za novinare.

Stručne službe Fonda valorizirale su dvije ponude pristigle za kupnju paketa dionica Sunčanog Hvara, i predložili Vladi prihvaćanje one Terma Čatež, koja je nakon usporedbi jednostavno bolja, kazao je Starčević. Drugi takmac, slovenski Kompas, nije se uopće nakon toga javljao, prihvativši takvu odluku, dodao je.

Terme nude veću cijenu za paket od 62,3 posto dionica Sunčanog Hvara, ukupna ulaganja su pokrivena prvoklasnim bankarskim jamstvom u iznosu 10 milijuna eura (Bank Austria) kroz 3 godine, a i bonitetna je analiza pokazala da su Terme daleko ´jača´ tvrtka.

Na upit o vlasničkoj strukturi Terma Čatež, Starčević je odgovorio kako se nakon dugo vremena kao kupac pojavila tvrtka koja je izlistana na burzi i čijim se dionicama svakodnevno može trgovati na Ljubljanskoj burzi.

Po njegovim riječima, udjel Nove ljubljanske banke u Termama samostalno je manji od udjela koji u Termama ima Privredna banka Zagreb, pri čemu Starčević nije iznio taj postotak.

U investicijskom fondu Maksima, koja ima oko 10 posto dionica Terma, NLB je jedan od ukupno 1000 vlasnika, kaže Starčević.

HFP je strukturu vlasništva dobio od same tvrtke, a sukladno Vladinom zaključku, od slovenske Komisije za vrijednosne papire zatražen je službeni izlist vlasnika dionica, kazao je Starčević. Taj bi izlist trebao biti dostavljen sutra, prekosutra. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara