HZZO na listu stavio pomagalo koje će olakšati život dijelu dijabetičara

HZZO na listu stavio pomagalo koje će olakšati život dijelu dijabetičara
Screenshot: YouTube

Na HZZO listu pomagala za dijabetes uvrštena je tehnologija za kontinuirano i bezbolno mjerenje glukoze. Ova će tehnologija određenim kategorijama dijabetičara u Republici Hrvatskoj omogućiti lakši život, 24-satni uvid u kretanje razine šećera te precizniju i uspješniju kontrolu dijabetesa.

U prvoj fazi, djeca do 18 godina, trudnice i slijepe osobe bez ikakvih birokratskih zapreka, uz preporuku bolničkog specijalista, mogu ostvariti pravo na ovo pomagalo. Do uređaja će, ako zadovolje određene preduvjete, sada moći doći i odrasle osobe s dijabetesom tip 1. One su do sada ostvarivale pravo na nedovoljne 4 trakice za mjerenje glukoze u krvi dnevno, a sada uz određene preduvjete mogu također ostvariti pravo na ovaj uređaj. Sada svi ti pacijenti kao i njihovi liječnici mogu bezbolno i kontinuirano mjeriti razinu glukoze praktički svake minute, tj. čak 1.440 puta dnevno.

Ograničenja koja je u ovoj fazi zdravstveni sustav definirao za odrasle dijabetičare uzimaju u obzir financije zdravstvenog sustava, navode iz HZZO-a. Riječ je o dugo očekivanom povećanju prava odraslih dijabetičara nakon dvadesetak godina tokom kojih je tehnologija mjerenja nevjerojatno napredovala, ističe Davor Skeledžija, urednik portala naInzulinu.com.

Hrvatska prva u regiji

Danas je ova tehnologija preko HZZO doznaka dostupna u 30-ak specijaliziranih dućana raspoređenih po cijeloj Hrvatskoj, poručuju.

Hrvatska je prva od zemalja regije u kojoj je dostupan uređaj FreeStyle Libre koji polako postaje standard u brojnim razvijenim zemljama. Činjenica da je proizvođač odlučio u regiji prvo doći na hrvatsko tržište je rezultat inicijative Za život s manje boli čiji je koordinator portal naInzulinu.com. U inicijativu su se uključile gotovo sve aktivne dijabetičke udruge u Hrvatskoj te Hrvatski savez slijepih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara