HZZO u plusu većem od 668 miljuna kuna

HZZO u plusu većem od 668 miljuna kuna
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) danas je izvijestio da se i ove godine nastavlja trend dobrih rezultata financijskog poslovanja Zavoda, koji je u prvih devet mjeseci ostvario pozitivan financijski rezultat u iznosu većem od 668 milijuna kuna.

Ti trendovi rezultat su pozitivnih makroekonomski kretanja, posebice povećanja prosječne bruto plaće za 5,4 posto, priopćeno je nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

Prihodi za 5,81 posto viši nego u istom razdoblju lani

U razdoblju od siječnja do rujna ove godine HZZO je ostvario ukupne prihode u visini od 18.495.442.518 kuna, što je za 5,81 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Tome su pridonijeli prihodi od doprinosa koji su se povećali za 4,08 posto, znatno povećanje (za 20 posto) ostvareno je kod prihoda od proračuna temeljem čl. 72. i 82. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, za koje je u planu za 2018. godinu na godišnjoj razini povećano izdvajanje za 500 milijuna kuna (s 2,5 milijardi kuna na 3 milijarde kuna).

Temeljem tako ostvarenih prihoda, HZZO je u cijelosti pokrio izvršene rashode u iznosu od 17.826.932.553 kuna, te je ostvaren pozitivan financijski rezultat u iznosu od 668.509.965 kuna.

Iz HZZO-a naglašavaju da im se prosječan broj ukupnih osiguranika smanjuje, no nastavlja se trend povećanja prosječnog broja aktivnih osiguranika, te je na kraju promatranog razdoblja evidentirano prosječno 1.563.452 zaposlenih osoba, što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine nominalno povećanje za 42.191 osobu ili 2,77 posto.

Stopa bolovanja u prvih devet mjeseci

Ukupna stopa privremene nesposobnosti za rad u razdoblju  od siječnja do rujna ove godine, u odnosu na isto na razdoblje prethodne godine, u neznatnom je porastu te iznosi 3,41 (3,22 u 2017. godini) i na teret poslodavca i na teret HZZO-a, ali je u padu u odnosu na prvih šest mjeseci ove godine kada je iznosila 3,53.

Stopa privremene nesposobnosti za rad zbog ozljede na radu i profesionalnih bolesti u istom razdoblju 2018. godine iznosila je 0,16 i nešto je manja nego u istom razdoblju prethodne godine, kada je iznosila 0,17.

Započinje redoviti postupak utvrđivanja razina cijena lijekova

Na Upravnom vijeću HZZO-a prihvaćene su odluke o početku provedbe javnoga nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova za osnovnu i dopunsku listu lijekova, te o utvrđivanju referentnih skupina sa cijenama lijekova unutar svake referentne skupine i podskupine, čime je započet postupak utvrđivanja razina cijena lijekova koje će plaćati HZZO za lijekove koji se propisuju na recept.

Radi se o uobičajenom postupku koji HZZO provodi sukladno Pravilniku o mjerilima za utvrđivanje cijena lijekova na veliko i o načinu izvješćivanja cijena lijekova na veliko, navodi se u priopćenju.

Na liste lijekova uvršteno 11 generičkih paralela i oblika lijekova

U redovnoj proceduri na osnovnu i dopunsku listu lijekova HZZO-a stavljeno je ukupno 11 novih pakiranja generičkih paralela i dodatnih oblika već postojećih lijekova na listi. Stavljanjem ovih lijekova na listu proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara