I Crkva se okreće protiv Bandića?

I Crkva se okreće protiv Bandića?
Foto: Pixsell/Marko Prpić

ZAGREBAČKI gradonačelnik i višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić ovih dana svakako ima razloga za brigu. Krug njegovih saveznika sve se više sužava, a leđa mu počinju okretati i najvjerniji saveznici kao što je Katolička crkva s kojom je godinama gajio obostrane prisne odnose.

Crkva raskida s Milanom Bandićem?

Naime, u posljednjem broju Glasa koncila urednik ovog glasila Katoličke crkve Ivan Miklenić napao je zagrebačkog gradonačelnika zbog slučaja bolnice Srebrnjak, čiji je osnivač Grad Zagreb. Mjesec dana nakon smjene ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva pokazao je da nisu utvrđene nezakonitosti u radu bolnice, pa tako ni navodno nadriliječništvo i nezakonito zapošljavanje. A Miklenić se ne spominjući Bandićevo ime jasno svrstao na Nogalovu stranu.

Miklenić: U slučaju Srebrnjak nije žrtva samo smijenjeni ravnatelj, nego je žrtva istina

“U slučaju Srebrnjak nije žrtva samo smijenjeni ravnatelj, nego je žrtva istina”, napisao je Miklenić svrstavši se tako na stranu smijenjenog ravnatelja Bore Nogala, ravnatelja Dječje bolnice na Srebrnjaku u Zagrebu te dodao: "Mnogo je slučajeva u Hrvatskoj da se odluke donose na temelju neistine, lažnih optužaba u službi konkretnoga pojedinačnoga ili grupnoga interesa, a žrtve, premda je istina na njihovoj strani, ostaju žrtve, no vrlo je izvjesno da je još više takvih postupanja za koja javnost nikad i ne dozna jer su žrtve, što snagom moćnika, što snagom medija, onemogućene izreći istinu."

Katolička crkva, čiji je Glas koncila glasilo, tek je posljednji u nizu društvenih faktora koji, kako se čini, okreće leđa vječnom zagrebačkom gradonačelniku. Riječ je o moćnom i utjecajnom savezniku kojem je zagrebački gradonačelnik godinama omogućavao izdašne iznose za obnove crkva, i to ne samo u glavnom gradu veći i po susjednoj BiH. A Katolička crkva podupirala je Bandića pa se tako jasno i svrstala uz njega tijekom drugog kruga predsjedničkih izbora 2010. godine kada je Bandićev protivnik bio Ivo Josipović.

Bandiću se tlo počelo tresti pod nogama nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović izgubila drugi krug

Da se zagrebačkom gradonačelniku počinje tresti tlo pod nogama, postalo je jasno nakon što je u drugom krugu posljednjih predsjedničkih izbora Kolinda Grabar-Kitarović izgubila od Zorana Milanovića. A kao jedan od razloga za njen neuspjeh isticala se i podrška koju joj je dao Milan Bandić.

Pjevanje na proslavi Bandićevog rođendana i torta s njihovom zajedničkom fotografijom, kao i ustrajno branjenje USKOK-ovog optuženika riječima da bi mu u zatvor nosila kolače, odigralo je ulogu u njenom porazu. Tako je netom nakon izbora ministar gospodarstva i potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat rekao da bi Bandića možda u idućem mandatu na čelu Zagreba trebao zamijeniti netko mlađi. 

Bandićev brod napuštaju "niži članovi posade"

Nakon predsjedničkih izbora njegov saborski klub napustila je bivša SDP-ovka Ana Komparić Devčić. A s Bandićevog broda odlaze i “niži članovi posade”. Pedesetak članova Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića iz Vukovara jučer je prešlo u tabor Ruže Tomašić.

No ne odlaze samo moćnici od Bandića. I građani Zagreba čini se da počinju pokazivati znakove otpora dugogodišnjem gradonačelniku. Doduše, još uvijek slabašne. Činjenica i da je predsjednički kandidat redatelj Dario Juričan, koji je svoju kampanju temeljio na ukazivanju na koruptivno ponašanje Milana Badića, osvojio 4,61 posto, a u samom Zagrebu dobio više od 30.000 glasova također govori o sveukupnom padu podrške. Jednako kao i prosvjed građana Zagreba pod nazivom Dosta je, održan krajem godine, na kojem se okupilo par tisuća ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara