I pravobraniteljica osudila Bandićev seksizam, po Plenkoviću ima i druga strana

I pravobraniteljica osudila Bandićev seksizam, po Plenkoviću ima i druga strana
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

NAKON što je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba zatražilo od gradonačelnika Milana Bandića da se ispriča novinarki N1 zbog seksizma, a Hrvatsko novinarsko društvo uputilo apel za bojkotiranjem njegovih javnih nastupa, priopćenje je poslala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a Plenković je novinarima odgovorio na pitanje o seksističkim razgovorima političara s novinarkama.

Višnja Ljubičić: Svaka seksualna aluzija je oblik spolnog uznemiravanja

"Već sam nekoliko puta javno ukazivala na to da opuštenost u obraćanju javnosti kroz medije ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo i omalovažavajuće obraćanje prema ženama. Svjedočili smo brojnim primjerima seksističkog obraćanja gradonačelnika upućenog novinarkama ili izjava koje su bile uvredljive ili omalovažavajuće prema svim ženama temeljem spola, a što nije u skladu s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova. Naime, tijekom tiskovnih konferencija ili prigodom davanja izjava za medije gradonačelnik predstavlja instituciju grada, dok novinarke obavljaju svoj posao, dakle nalaze se na radnom mjestu. U takvoj situaciji i međusobnom odnosu gradonačelnika i novinarke, svaka seksualna aluzija poput aluzije da ga novinarka 'rajca' ili vrijeđanje temeljem spola je oblik spolnog uznemiravanja koje je regulirano Zakonom o ravnopravnosti spolova", stoji u priopćenju pravobraniteljice Višnje Ljubičić.

Bandić novinarki: "Da vi znate kako vi mene rajcate"

Podsjetimo, novinarka N1 televizije Matea Dominiković tijekom konferencije za medije gradonačelniku Milanu Bandiću postavila je niz pitanja o GUP-u, memorandumu o razumijevanju vezanom za tzv. zagrebački Manhattan te o diplomatskim odnosima Srbije i Hrvatske. Na pitanja o aktualnim zagrebačkim temama, gradonačelnik Milan Bandić odgovorio je uvredljivim i seksističkim riječima: "Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno."

Ljubičić je dodala i kako gradonačelnik i dalje ne smatra da kao javna osoba ima odgovornost te da je dužan voditi računa da svojim djelovanjem, ponašanjem i izjavama uspostavlja standarde komunikacije i daje primjer drugima.

"Ono što je pozitivno je da je javnost sve osjetljivija na takvu vrstu neprimjerene komunikacije i da ju osuđuje", zaključila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Plenković: "Dakle, imate i drugu stranu, ali naravno da nije u redu seksistički se obraćati"

No to očito ne vrijedi za premijera Andreja Plenkovića koji je na pitanje novinara u Varaždinu smatra li da je primjereno da visokopozicionirani političari s novinarkama razgovaraju seksistički odgovorio:

"Moram priznati da je baš vaš kolega s televizije izmontirao prilog iz Osijeka koji je gotovo aludirao da sam ja tako nešto napravio. Došao sam na kavu s Gradskim odborom, tamo je bilo 50-60 muškaraca, gdje sam ironično kazao da ima puno žena. Bila je, naime, samo jedna. A vaš kolega je smiksao prilog u kojemu se prikazuje kako ja šetam gradom i gledam Osječanke. Dakle, imate i drugu stranu, ali naravno da nije u redu seksistički se obraćati. Ja sam pogriješio jednom i ispričao se, moramo voditi računa o razini komunikacije."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara