ICTY: Milan Milanović nastavio svjedočiti protiv Miloševića

NA SUĐENJU bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) u utorak je nastavio svjedočiti Milan Milanović, glavni srpski pregovarač kod potpisivanja Erdutskog sporazuma 1995., koji je potvrdio da je tijekom pregovora primao uputstva od optuženog.

"U većini slučajeva postupao sam po uputstvima koja mi je tadašnji predsjednik Srbije Milošević davao tijekom više susreta", rekao je Milanović, koji je 12. studenoga 1995. potpisao sporazum o mirnoj reintegraciji okupiranog Podunavlja u ustavno-pravni poredak RH.

Erdutski sporazum je potpisao po preporuci Miloševića, koji se tada nalazio u Daytonu, ali i iz straha od ponavljanja "Oluje" u istočnoj Slavoniji, rekao je svjedok, pomoćnik ministra obrane tzv. RSK.

Ispričao je kako je od Miloševića stigla uputa da potpiše sporazum sa Zagrebom uz objašnjenje da hrvatski predsjednik Franjo Tuđman time uvjetuje potpisivanje Daytonskog sporazuma.

"Otišao sam u MUP Srbije u Beograd i sreo se s Radovanom Stojičićem Badžom. On je pozvao Jovicu Stanišića u Dayton, a Stanišić je rekao: Pokušao sam sve kod predsjednika, izgubili smo Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem, neka nam Bog pomogne. Stojičić mi je onda rekao da ne potpisujem ništa", ispričao je Milanović.

Svjedok je rekao da je dan kasnije ipak potpisao sporazum, strahujući od ofenzive Hrvatske vojske na istočnu Slavoniju, zbog čega su ga kritizirali iz Beograda, ali mu je Milošević rekao da je "dobro učinio i da je to bilo jedino moguće".

Svjedok je potvrdio da je Milošević imenovao glavne političke i vojne dužnosnike u tom području, dok su ključni operativci bili oni iz Službe državne sigurnosti Srbije (SDB).

Tužitelji su u dokazni materijal uveli više prisluškivanih razgovora osoba iz vrha SDB-a čije je glasove svjedok prepoznao.

Tijekom Miloševićevog ispitivanja, Milanović je dosljedno potvrđivao svoj iskaz iz glavnog svjedočenja, što se do sada rijetko događalo kod iskaza svjedoka "insidera".

Tako je odbacio tezu optuženog da je Radovan Stojičić Badža došao u istočnu Slavoniju u kolovozu 1991. kao "patriot i dobrovoljac", rekavši da je došao na čelu svoje specijalne postrojbe MUP-a s oružjem i opremom, da organizira srpsku TO i napad na Vukovar.

Stojičić je postavljen za zapovjednika TO, uspostavio je sustav zapovjedanja s JNA za napad na Vukovar, a nakon povratka u Srbiju unaprijeđen je za pomoćnika ministra, rekao je svjedok.

Također je odbacio pokušaje Miloševića da amnestira JNA, MUP i dobrovoljce iz Srbije za Ovčaru, Lovas i druge pojedinačne zločine u tom području, za koje ga tereti optužnica za Hrvatsku.

"Tko je god nosio oružje i odoru na teritoriju Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, bio je pod zapovjedništvom JNA, koja je od kolovoza do studenog u području imala 36.000 vojnika", rekao je.

Milanović je govorio i o 300 policajaca MUP-a Srbije koji su došli u to područje nakon "Oluje", te o svojim izravnim kontaktima s Beogradom preko posebnih telefonskih linija.

Milanovićev iskaz nastavlja se i u srijedu, a nakon njega najavljeni su zaštićeni svjedoci C-28 i C-62.

Na suđenju Miloševiću za 3. i 4. studenoga najavljen je jedan od najzanimljivijih svjedoka - Britanac lord David Owen, mirovni posrednik za bivšu Jugoslaviju 1992-95., kojeg je Raspravno vijeće sub poenom obvezalo da se pojavi kao svjedok.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara