Ovaj komad mesa zvijezda je tradicionalne kontinentalne kuhinje, ovako ga pripremite
HLADNI zimski dani traže konkretnu, krepku hranu koja će nas ugrijati i pružiti osjećaj ugode, a malo koja namirnica to čini bolje od bunceka. Bilo da ga zovete svinjska koljenica, kračica ili buncek, ovaj komad mesa zvijezda je tradicionalne kontinentalne kuhinje i sinonim za pravu domaću gozbu.
Od klasičnih kombinacija s kiselim kupusom do modernijih juha i variva, njegova svestranost je neupitna, a upravo je zato toliko popularan, čak i na adventskim kućicama. Zato smo za vas izdvojili pet provjerenih recepata koji slave buncek u njegovim najboljim izdanjima.
1. Sušena svinjska koljenica s kiselim kupusom
Započinjemo s apsolutnim klasikom bez kojeg je zima nezamisliva. Spoj dimljenog, sočnog mesa i kiselog kupusa jelo je koje budi uspomene i pruža nenadmašnu utjehu. Ovaj recept donosi savršeni omjer okusa, a iako se čini složenim, priprema je zapravo prilično jednostavna. Uvjerite se i sami - recept je ovdje.
2. Kuhani dimljeni buncek
Ponekad je najjednostavnije ujedno i najbolje. Ovaj recept slavi čisti, bogati okus dimljenog bunceka bez puno dodataka. Savršeno kuhan, dok se meso ne počne samo odvajati od kosti, ovaj buncek može biti samostalno jelo posluženo uz hren i kruh, ali i temelj za brojna druga jela, poput variva ili salata. Priprema je izuzetno laka, a recept je ovdje.
3. Varivo od leće i bunceka
Tražite li kompletan obrok na žlicu koji će vas grijati satima, ne tražite dalje. Varivo od leće s komadićima kuhanog bunceka gusto je, hranjivo i prepuno okusa. Zemljani tonovi leće savršeno se nadopunjuju s dimljenom aromom mesa, stvarajući jelo koje je istovremeno rustikalno i bogato. Cijeli recept je ovdje.
4. Juha od graška s buncekom i začinskim biljem
Tko kaže da buncek mora biti samo dio teških, tradicionalnih jela? Ovaj recept slavnog chefa Nigela Slatera dokazuje suprotno. Svilenkasta, vibrantno zelena juha od graška dobiva dubinu i slanost zahvaljujući komadićima mekanog bunceka, dok svježe začinsko bilje daje dašak elegancije. Ovo je jelo koje spaja moderno i klasično na najbolji mogući način, a recept je ovdje.
5. Kuhana koljenica s umakom od hrena i restanim krumpirom
Za kraj, još jedan klasik koji stoji uz bok onome s kiselim kupusom. Kuhana dimljena koljenica poslužena s oštrim umakom od hrena i vrhnja te nezaobilaznim restanim krumpirom sa špekom jelo je koje zadovoljava i najzahtjevnija nepca. Ljutina hrena savršeno reže masnoću mesa, a slani krumpir zaokružuje cijelu priču. Cijeli recept pronađite ovdje.