Incident na Muri dodatno poremetio hrvatsko-slovenske odnose

RADOVI na sanaciji nasipa na lijevoj obali rijeke Mure naprasno su u ponedjeljak prekinuti nakon što se na gradilištu koji se nalazi na hrvatskom teritoriju pojavila slovenska policijska patrola koja je od hrvatskih izvođača radova tražila prekid izvođenja radova.

Incident se dogodio nedaleko Sv. Martina na Muri gdje su, nakon izvođenja pripremnih radova za sanaciju lijeve obale rijeke Mure kojom inače prolazi crta razgraničenja između dviju država, stanovnici obližnje slovenske Hotize pozvali lokalnu policiju tražeći od iste da obustavi izvođenje radova.

Kako je u utorak ujutro javio Hrvatski radio, radnici su danas nastavili s izvođenjem radova na lijevoj obali Mure.

Prema priopćenju glasnogovornika PU međimurske Krunoslava Gosarića danog HRT-u, jedan je slovenski policajac u pratnji nekoliko svojih kolega i jedne neidentificirane ženske osobe, hrvatskim radnicima zapovjedio prekid radova, što radnici varaždinske Vodogradnje nisu poslušali.

Slovenski policajac je radnicima rekao kako rade bez potrebnih dozvola i suglasnosti, nakon čega je digitalnim fotoaparatom fotografirao mjesto događaja i hrvatske radnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelatnici Vodogradnje o tome su izvijestili svoje nadređene i hrvatsku policiju, da bi se ubrzo nakon toga slovenska policija i spomenuta ženska osoba, za koju se pretpostavlja da je slovenska vodno-gospodarstvena inspektorica, brzo udaljili sa spornog mjesta događaja.

Nekoliko sati kasnije u incident su se umiješale hrvatska i slovenska vlada, odnosno premijer Sanader i predsjednik Slovenije Drnovšek koji su nakon kraćeg telefonskog razgovora dogovorili obustavu radova radi smirivanja tenzija na tom području i postizanja dogovora oko daljnjih koraka.

Jučerašnjim incidentom na granici Hrvatske i Slovenija dodatno su poremećeni odnosi dviju država koje se već godinama ne mogu dogovoriti oko nekolicine spornih pograničnih područja, poput onoga u Savudrijskoj vali ili prijelaza na Plovaniji poznatog po "slučaju Joras".

I.K.
Foto: RTV Slo

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara