Index otkrio Aferu Verona još 2006: Prodaja Plive na meti Uskokovih istražitelja!

Index otkrio Aferu Verona još 2006: Prodaja Plive na meti Uskokovih istražitelja!

Foto: Darije Petković (Sanader, Žužul i Čović u Veroni 2006. godine)

INDEX je još 2006. godine otkrio Aferu Verona, a sada se istražuje kako je prodana Pliva te još neke njihove transakcije.

Prodanović: O Plivi ćemo pričati sa Sanaderom kad i ako to dođe na red

Nakon današnjeg ročišta na suđenju Sanaderu, novinari su Prodanovića pitali što je s istragom oko prodaje Plive. "Očito je da se preko medija otvaraju novi slučajevi. Mi o Plivi ne znamo ništa, o tome sa Sanaderom nismo razgovarali. Bavit ćemo se time kad i ako to dođe na red"

"Radi se na slučaju"

Podsjetimo, 3. rujna te godine objavili smo kako su se tajno u Veroni 24. i 25. lipnja sastali Ivo Sanader, predsjednik Uprave Plive Željko Čović te Miomir Žužul, a tema razgovora bila je prodaja Plive! "Tajni sastanak u Veroni: Žužul uvjerio Sanadera da Barr treba kupiti Plivu?" glasio je naslov članka, a prema informacijama koje smo tada imali na sastanku je donesena ključna odluka o prodaji Plive. Iako su svi tada demantirali da se u Veroni dogovarala prodaja Plive, čini se da se ipak nešto događalo.

Kako doznajemo od pouzdanog izvora bliskog istražnim tijelima, čini se da nije sve čisto u privatizaciji nekada uspješne hrvatske farmaceutske kompanije! Naime, u tijeku je istraga oko prodaje Plive Amerikancima, ali Uskokove istražitelje zanimaju i još neki poslovni potezi čelnih ljudi te tvrtke. "Radi se na slučaju", potvrđeno je za Index jutros iz više izvora.

> WikiLeaks: Zabrinuti Sanader 2006. tražio da Amerikanci demantiraju Indexovu priču o prodaji Plive!

Kako se prodavala Pliva

Trakavica oko prodaje Plive završila je sredinom listopada 2006. godine kada je američka kompanija Barr Pharmaceuticals uspjela skupiti nešto više od 70 posto Plivinih dionica, čime je postala većinski vlasnik Plive, a ukupna vrijednost ponude iznosila je 15,25 milijardi kuna.

Proces preuzimanja Plive počeo je 17. ožujka 2006. godine, kada je glavni Barrov konkurent, islandski Actavis, objavio preliminarnu neobvezujuću ponudu za preuzimanje Plive od 570 kuna po dionici. Plivin menadžment odmah je tu ponudu ocijenio "neatraktivnom", argumentirajući da ona "ne odražava pravu vrijednost i perspektivu kompanije".

Nedugo zatim, Actavis je povećao preliminarnu ponudu na 630 kuna za dionicu, a 20. travnja investicijski fond Quaestus objavio da u moguće partnerstvo Plive i Actavisa želi investirati i hrvatski kapital.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko mjesec dana kasnije, 29. svibnja, Financial Times je objavio da je u utrku za Plivu ušao i američki Barr Pharmaceuticals, a krajem lipnja Nadzorni odbor Plive preporučio je ponudu Barra, u iznosu od 705 kuna po dionici.

Kraj lipnja donio je poboljšane ponude obaju konkurenata - Actavis 29. lipnja nudi 723 kune po dionici, a Barr reagira idućeg dana, ponudivši 743 kune po dionici.

Barr je prvi Hanfi dostavio zahtjev za odobravanjem objavljivanja ponude za preuzimanje, i to 28. srpnja, dok je zahtjev Actavisa uslijedio 10. kolovoza, odnosno na dan kada je Barrov zahtjev odobren.

Ponuda Barra formalno je objavljena 18. kolovoza, dok je Hanfa konkurentsku, Actavisovovu ponudu, odobrila 31. kolovoza. Ta je ponuda iznosila 795 kuna za dionicu.

No Barr je 11. rujna objavio novu ponudu, 820 kuna za svaku Plivinu dionicu, nakon čega je Actavis objavio da nema namjeru povećati svoju ponudu, jer ne želi ugroziti svoje razvojne planove preplaćivanjem akvizicije Plive.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara