Istraživanje: Pingvini komuniciraju na sličan način kao i ljudi

Istraživanje: Pingvini komuniciraju na sličan način kao i ljudi
Pixabay.com

U VEĆINI ljudskih jezika najčešće su riječi one kratke, a izgleda da isto vrijedi i za pingvine. Tim istraživača iz Italije otkrio je da afrički pingvini koriste iste govorne obrasce kao i ljudi, što je prvi put ustanovljeno za neku životinju koja nije primat, piše CNN.

Tim znanstvenika snimio je 590 poziva za parenje kod 28 afričkih pingvina iz tri različite kolonije u talijanskim zoološkim vrtovima. Ovi pozivi zvuče slično kao njakanje magarca, piše u studiji, zbog čega se ovi pingvini nazivaju i magareći pingvini.

Slične značajke kao i ljudski govor

Istraživanje je otkrilo da vokalni dijelovi koje koriste sadrže tri različita sloga koja nisu iste dužine i da najčešće upotrebljavaju kratke "riječi", dok se duže sastoje od tih kraćih slogova.

Ovo je pokazalo da pingvini, barem ovi afrički, govore jezikom koji ima dvije značajke ljudskog govora – najčešće korištene riječi su kratke, a kada se koriste u dužim rečenicama, još više se skraćuju.

Pingvini upotrebljavaju slogove kako bi komunicirali na najekonomičniji način pa najkraće od njih koriste za najčešće pozive, zaključuju znanstvenici.

Istospolni partneri

Ovo nije prvi put da je kod pingvina otkrivena značajka slična ljudskoj. Prije ovog ove ptice privukle su pažnju kada je ustanovljeno da one imaju i partnere istog spola.

Afrički ili magareći pingvini žive na obalama Južne Afrike i Namibije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara