KORONAVIRUS

Istraživanje: Težak oblik koronavirusa može oštetiti mozak

Istraživanje: Težak oblik koronavirusa može oštetiti mozak
Foto: EPA

PRELIMINARNA studija pacijenata hospitaliziranih zbog covida-19 pokazala je da bolest u nekim teškim oblicima može uzrokovati oštećenja mozga, izazvati komplikacije poput moždanog udara, upale te simptome poput psihoze i demencije.

To su rezultati prve detaljne studije raspona neuroloških komplikacija covida-19, rekli su istraživači, naglasivši potrebu za opsežnijim studijama kako bi se otkrili mehanizmi koji se kriju iza njih i olakšala potraga za lijekom.

"Ovo je važno evidentiranje komplikacija covida-19 povezanih s mozgom kod hospitaliziranih pacijenata. Jako je važno nastaviti prikupljati ove informacije da bismo u potpunosti shvatili virus", rekla je koautorica istraživanja, profesorica s University Collegea u Londonu Sarah Pett.

Detaljno je proučeno 125 slučajeva u Velikoj Britaniji

U studiji objavljenoj jučer u časopisu Lancet Psychiatry detaljno je proučeno 125 slučajeva diljem Velike Britanije. Koautor Benedict Michael sa sveučilišta u Liverpoolu rekao je da je bitno napomenuti da je istraživanje bilo usredotočeno na teške slučajeve bolesti.

Podaci su prikupljani između 2. i 26. travnja, dok je broj oboljelih u Velikoj Britaniji eksponencijalno rastao.

Najčešće komplikacije moždani udar

Najčešće komplikacije bile su moždani udar, koji je prijavljen kod 77 od 125 slučajeva. Od tih slučajeva većina su bili pacijenti stariji od 60 godina, a većinom je bila riječ o ishemijskom udaru, odnosno krvnom ugrušku u mozgu.

Studija je pokazala i to da je 39 od 125 pacijenata pokazivalo znakove zbunjenosti ili promjene u ponašanju što se odrazilo i na njihovo duševno stanje. Među njima je devet osoba imalo nespecifične moždane disfunkcije, odnosno encefalopatije, a kod sedam je zabilježena upala mozga, odnosno encefalitis.

Michael je rekao da su ova otkrića važan korak prema definiranju djelovanja covida-19 na mozak.

"Sada su nam potrebne detaljne studije koje će nam pomoći da shvatimo moguće biološke mehanizme... kako bismo mogli istraživati moguće lijekove", rekao je Michael.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara