Karamarko o Crnojinim prekršajima: Pustimo moralno ili nemoralno, to je jako relativno

Karamarko o Crnojinim prekršajima: Pustimo moralno ili nemoralno, to je jako relativno

Foto: FAH

TOMISLAV KARAMARKO večeras je gostovao u Dnevniku Nove TV. Prvi potpredsjednik Vlade osvrnuo se na aktualne teme iz hrvatske političke i društvene svakodnevice.

U fokusu su bile i smjena bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje te kontroverze oko Zlatka Hasanbegovića.

Karamarko se na početku osvrnuo na ostavku Crnoje.

"Gospodin Crnoja zadnjih je dana izložen pravoj harangi, eksperti su dokazali da nije istina. Poprilična šteta nanesena njemu, čovjeku koji se može podičiti ratnim putem. Na ovaj način je bio prisiljen da odstupi.

Pustimo kategoriju moralno nemoralno, to je jako relativno. Pitam se koliko građana sada živi u sivoj zoni u prekršaju. Odstupio je jer nije počinio kazneno djelo, a prekršaj je prekršaj.

Kriteriji za nasljednika će biti stručnost i vjerodostojnost. U ovom momentu o kandidatima ne pričamo, nekoliko imena se vrti. Za nekoliko dana ćemo znati, idući tjedan", kazao je Karamarko.

O Zlatku Hasanbegoviću

"Opet neargumentirane kritike čujemo. Što je ministar kulture rekao da bi to bilo razlog da ga se smijeni? On je perspektivan mladi znanstvenik, povjesničar, ima pravo na svoje klasifikacije, sve se svodi na to. Mislim da je i ta haranga bila neprimjerena i nadam se da će prestati.

Neka oni koji se bune protiv njega kažu u čemu je problem, nemaju argumenata", osvrnuo se Karamarko na glasne kritike protiv aktualnog ministra kulture.

Karamarko se osvrnuo i na prosvjed zbog suspenzije koncesije Z1 televiziji te na uzvike "Za dom spremni" koji su se mogli čuti za vrijeme istoga.

"Nisam za neprimjerene povike i komunikaciju u javnom prostoru i medijima, ali nisam ni za zabranu rada medija. Po toj logici bi se moglo zabraniti puno medija, recimo kad se vrijeđaju osjećaji branitelja i domoljuba, i to na javnoj televiziji", smatra.

Šef HDZ-a progovorio je i o smjeni šefa SOA-e, Dragana Lozančića.

O smjeni Lozančića

"Znam o navodima samo iz medija. Ako ima indicije da je bilo zloporabe, to se definitivno mora istražiti", kazao je kratko, a u nastavku se osvrnuo i na proces kadroviranja u vladinim tijelima i ministarstvima.

"Želimo dobru selekciju kvalitetnih ljudi. Ministri će imati pravo birati svoje suradnike, ali oni definitivno moraju biti stručni, a ne samo da glavni princip bude stranačka pripadnost. Ministri će imati autonomiju, ali u kontekstu programa ove Vlade. Loši rezultati će biti sankcionirani", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko se osvrnuo i na novi program SDP-a koji je danas prezentirao Zoran Milanović.

"Nakon njihovog debakla, 100.000 iseljenih ljudi, svih ugašenih radnih mjesta, 100 milijardi novog duga, a oni se bave fašistima i profašistima u ovoj Vladi, a tek smo krenuli.

Nije dobro da preko nas vode kampanju, ni za koga nije to dobro".

Prvi potpredsjednik Vlade prokomentirao je i strahove oporbe od čistki.

Čistke ne dolaze u obzir

"Nikakve čistke, mi razgovaramo o tome kako da racionaliziramo i smanjimo broj nepotrebnih dužnosnika.

Uhljebi ne dolaze u obzir, dajemo prednost mladim i stručnim ljudima, to je i primjer naše Vlade. Imamo 10 do 12 članova HDZ-a, a za koliko njih ste čuli? Osam doktora znanosti imamo u ovoj Vladi".

U nastavku se osvrnuo i na ocjenu hrvatskog kreditnog rejtinga koju je nedavno isporučio Fitch, a prema kojoj je hrvatski rejting i dalje "smeće". Osobito je prokomentirao predviđanje Fitcha da koaliciji prijeti raspadanje.

"Naš odnos s MOST-om iz dana u dan sve je jači i jači. Danas već jako dobro to funkcionira, znamo šta će napraviti, ova će Vlada imati čvrstu većinu u parlamentu, imat ćemo više od 88 ruku u parlamentu. Sredinom ožujka očekujte proračun", kazao je.

U zaključku je Karamarko kazao kako nagađanja o tome da on povlači konce umjesto Oreškovića nemaju nikakvog smisla.

"Gospodin Orešković je naš premijer, zna se tko je on. Nemojte dovoditi u pitanje njegov autoritet. Da je to čovjek bez autoriteta i bez znanja, ne bi tako visoko dogurao u kompaniji kao što je Teva", zaključio je Karamarko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara