Izabran novi šef Interpola, Putinov čovjek ipak nije pobijedio

Izabran novi šef Interpola, Putinov čovjek ipak nije pobijedio
Screenshot: Interpol Twitter

IZABRAN je novi predsjednik Interpola, Kim Jong-yang iz Južne Koreje. Tako je odbačen kandidat iz Rusije koji je posljednjih dana bio optužen za zloupotrebu međunarodnih sustava za uhićenja. 

Kim Jong-yanga su članovi Interpola iz 194 države članice izabrali na godišnjem kongresu u Dubaiju, javlja BBC.

Kandidat iz Rusije bio je Alexander Prokopčuk za kojeg se nagađalo da će biti izabran za novog šefa Interpola

Posljednjih dana je, podsjetimo, u međunarodnoj zajednici došlo do zabrinutosti da bi Alexander Prokopčuk, kandidat iz Rusije, mogao koristiti svoju ulogu u Interpolu u korist ruskog predsjednika Vladimira Putina. Osim toga, optuživalo ga se da je i da je zloupotrebljavao Interpolov sustav crvenih tjeralica.

Američki senatori protivili se izboru ruskog kandidata

Prokopčuk, inače rođen u Ukrajini, veteran je ruskog ministarstva unutarnjih poslova. Godine 2016. izabran je za potpredsjednika Interpola. 

Premda je predsjednička dužnost više počasne nego operativne naravi, kandidatura ruskog generala izazvala je gnjev kritičara Moskve zbog straha da bi svjetska policija mogla postati oruđe u službi Rusije.

Četvero američkih senatora su u otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak pozvali predstavnike 192 zemlje članice Interpola da odbiju Prokopčukovu kandidaturu.

Reakcija Kremlja bila je štura, njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov je u utorak izrazio negodovanje zbog "jedne vrste upletanja" a rusko ministarstvo unutarnjih poslova je ocijenilo da je "neprihvatljiva politizacija" te "strukovne međunarodne organizacije".

Bivši predsjednik nestao u Kini

Do ovih izbora dolazi nakon što je nedavno nestao bivši predsjednik Interpola Meng Hongwei. On je nestao u Kini u koju je otputovao u rujnu. Peking je u međuvremenu potvrdio da je on u pritvoru te kako ga istražuju zbog optužbi da je primao mito. 

Novoizabrani predsjednik Kim Jong-yang bit će predsjednik sljedeće dvije godine, koliko je još trebao trajati mandat predsjednika koji je nestao u Kini.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u utorak da Sjedinjene Države "čvrsto podupiru" južnokorejskog kandidata za predsjednika Interpola u utrci s ruskim suparnikom

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara