Izabrano sedam sudaca Međunarodnog kaznenog suda

PRVIH sedam sudaca novoga stalnog Međunarodnog kaznenog suda (ICC) izabrano je u utorak u sjedištu Ujedinjenih Naroda u New Yorku.

Zemlje koje su ratificirale Rimski statut Suda i koje čine Skupštinu stranaka suda nastavile su u utorak zasjedanje i izabrale prvih sedam sudaca novoga suda od kojih su šest žene. Prvih sedam, od predviđenih 18 sudaca, izabrano je tajnim glasovanjem između 43 kandidata.

Izabrani suci su Maureen Harding Clark iz Irske, Fatoumata Dembele Diarra iz Malija, Sang-hyun Song iz Južne Koreje, Sylvia Helene de Figueiredo Steiner iz Brazila, Akua Kuenyheia iz Gane, Elizabeth Odio Benito iz Costa Rice i Navanethem Pillay iz Južne Afrike.

Zemlje stranke nastavljaju u srijedu zasjedanje kako bi izabrale i preostale suce, a predviđa se da bi biranje sudaca moglo potrajati do kraja tjedna.

Glasovali su predstavnici 85 zemalja stranaka, a da bi bio izabran, sudac je morao dobiti dvije trećine glasova, dakle 57. Među zemljama strankama je i Hrvatska koja ima i svojeg kandidata među 43 sudaca između kojih se biraju suci novoga suda. To je Ivo Josipović, stručnjak kaznenog procesnog i međunarodnog procesnog prava. Kako Hina doznaje Ivo Josipović je u prvom pokušaju dobio 26 glasova.

Izbor preostalih 11 sudaca nastavlja se u srijedu, kada će se u bubnju opet naći preostalih 36 kandidata.

Pri izboru sudaca ICC-a postavljeni su strogi kriterije spolne, regionalne i stručne zastupljenosti. Predviđeno je da mora biti izabrano najmanje šest žena, točno određen broj sudaca iz pojedinih regija, te sudaca stručnjaka kaznenog i međunarodnog prava. U glasovanju u utorak od 85 glasačkih listića sa imenima sudaca dva su proglašena nevažećim upravo zbog nepoštivanja tih kriterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zadovoljavanje spolnog kriterija smatralo se lakšim poslom što se i obistinilo pa je prvi dan glasovanja izabran predviđeni minimum od šest žena, što ne znači da ih neće biti još. Među kandidatima ima ih još četiri.

Nešto teže će biti zadovoljiti ostale kriterije, a također valja računati s najrazličitijim savezništvima, vraćanjem starih dugova i anticipiranjem budućih alijansi tako uobičajenim u međunarodnim poslovima, posebno u Ujedinjenim Narodima.

Na glasovanju u utorak najviše glasova, 65, dobila je irska kandidatkinja, a najmanje kandidat Tanzanije, 8.

Kanadski kandidat ´za dlaku´ nije bio izabran dobivši 55 glasova, švicarski je dobio 45, a francuski i njemački po 43. Istočnoeuropski kandidati su prilično slabo startali, pa je poljski dobio 36, mađarski 35, a rumunjski 13 glasova. Hrvatski susjedi Slovenci su za svojeg kandidata prikupili 27 glasova.

Trećina od 18 sudaca će biti izabrana na trogodišnji, trećina šestogodišnji i trećina devetgodišnji mandat. Jedino se devetogodišnji mandat ne može obnoviti.

Svih 18 sudaca koji budu izabrani zaprisegnut će 11. ožujka kada u Den Haagu bude inauguriran Međunarodni kazneni sud.

Očekuje se da će Sud stvarno početi s radom krajem 2003. i bit će prvi svjetski stalni sud za suđenje pojedincima odgovornim za ratne zločine, uključujući genocid, i zločine protiv čovječnosti, te zločin agresije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara