Izaslanici HSLS-a i LS-a poduprli ujedinjenje

IZASLANICI HSLS-a i LS-a na danas održanim stranačkim saborima velikom su većinom poduprli ujedinjenje tih dviju stranaka na poslijepodnevnom saboru.

Nova će stranka nositi ime HSLS, ali će promijeniti dosadašnji znak. U roku od 30 dana održat će se skupštine tih dviju stranaka, nakon čega će se LS i službeno integrirati u HSLS.

Prihvaćenim ugovorom o udruživanju HSLS-a i LS-a regulira se pravni status stranaka, zatim naziv i znakovlje, postupak i način udruživanja, izbor dužnosnika i sastav predsjedništva, politički program, imovina i obveze, ustroj i sjedište stranke te ostala pitanja.

HSLS će na dužnost predsjednice zajedničke stranke kandidirati Đurđu Adlešić, a LS će za potpredsjednike kandidati Zlatka Benašića i Zlatka Kramarića.

Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok proteklo je vrijeme ocijenio riječima: "Dobar smo boj bili, utrku smo završili i stranku smo sačuvali." Ustvrdio je da u političkom centru vlada gužva, HDZ se pomiče prema centru i zajedno sa SDP-om govori o temama o kojima je govorio i HSLS. "To nas je potaknulo na ujedinjenje s LS-om kako bismo bili još jači", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustvrdio je da se jedino onako kako se provodi ujedinjenje omogućuje da jedna stranka (HSLS) zadrži politički kontinuitet. Ujedinjenje je tehničko, onemogućit će se majorizacija i minorizacija, dodao je Čehok.

Kandidatkinja za novu predsjednicu HSLS-a Đurđa Adlešić rekla je da će ujedinjenjem na političkoj sceni ostati jedna politička stranka. "Čeka nas zajednički rad, a novi će HSLS biti ozbiljna građanska liberalna stranka", dodala je. Predložila je da se do 1. srpnja ove godine održi izborni sabor na kojem će biti izabrano novo vodstvo ujedinjene stranke.

Bivši predsjednik HSLS-a u dva mandata Dražen Budiša izjavio je novinarima da želi svako dobro tom političkom projektu i novom vodstvu stranke.

Predsjednik LS-a Zlatko Benašić rekao je da je ujedinjenje važna odluka koja ne znači spuštanje zavjese (za LS). Odbio je optužbe za ideološko skretanje udesno, dodajući kako nitko nema pravo LS-u dijeliti lekcije iz liberalizma.

Potpredsjednik LS-a Zlatko Kramarić rekao je da taj korak nije popularan, ali da to traži politički trenutak. Osvrnuvši se na optužbe da se na taj način potire izvorna liberalna ideja Vlade Gotovca, zbog koje je LS nastao, istaknuo je kako je on vodio računa o očuvanju liberalne ideje i činio sve da bi ona opstala. Kramarić je također zamolio sve članove LS-a da podupru proces ujedinjenja kako bi se uspješno završio.

(Foto:arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara