PARLAMENTARNI IZBORI

Izbori su za tjedan dana. Za koga ćete glasati, a koga ne možete smisliti?

Izbori su za tjedan dana. Za koga ćete glasati, a koga ne možete smisliti?
Foto: Pixsell/FaH/Index

ULAZIMO u posljednji tjedan kampanje. Prvih sedam dana političkog natjecanja obilježila je rasprava o ženskim reproduktivnim pravima, odnosno pravu na pobačaj koju su pokrenuli Miroslav Škoro i Nino Raspudić, a rezultirala je masovnim pokazivanjem srednjeg prsta svima onima koji su se našli pozvanima govoriti što bi trebalo zabraniti silovanim ženama. 

>> Donosimo najgore izjave desničara o silovanim ženama i pravu na pobačaj

Covid se vratio na velika vrata

No tema o pobačajima i ženskim pravima naglo je iščezla iz fokusa pojavom novih žarišta zaraze. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odbio je otići u izolaciju nakon što je bio u kontaktu sa zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem. Zbog širenja zaraze stranke masovno otkazuju skupove, političari prekidaju sve aktivnosti u kojima dolaze u kontakt s većim brojem birača i predizborna kampanja se svodi na agitiranje na društvenim mrežama, plakate po ulicama i gostovanja po televizijama.

Plenkovićev bezobrazluk

HDZ je mogao tu biti u značajnoj prednosti jer se pojavljuje i kao izvršna vlast u krizi i kao kadidati na izborima i to sa sloganom "Sigurna Hrvatska", ali Plenkovićevim bezobraznim odbijanjem prihvaćanja pravila tu je prednost izgubio. Štoviše pretvorio je u jako veliki minus.

>> Hoće li Plenković sada u samoizolaciju?

>> Pobjedom nad koronom htjeli dobiti izbore, a sad za fijasko u Zadru krive građane

Stvorili nova žarišta zaraze

Na izbore žurimo zahvaljujući procjeni HDZ-a da im se ne isplati čekati jesen i mogući drugi val pandemija covida-19. Međutim, zahvaljujući i njihovoj nepromišljenosti u situaciji smo da imamo nova žarišta i naglo povećanje broje zaraženih. No to ne priječi predsjednika HDZ-a da se i dalje hvali pobjedom nad epidemijom što nema baš nikakvog uporišta u stvarnosti. U najboljem slučaju imali smo zatišje i sada se moramo nositi s posljedicama nužnog otvaranja.

Postoji alternativa etabliranim strankama

Izborne liste su predane, programi predstavljeni i konačno znamo tko se točno za što zalaže. Ovi izbori su potpuno drugačiji od svih prijašnjih jer postoje jasne alternative i na ljevici i na desnici i u liberalnom centru pa nitko više ne može reći da nema za koga glasati.

U posljednji trenutak sklopljene su predizborne koalicije pa je situacija na političkom bojištu puno jasnija nego prije tjedan dana, kada ste najviše pozitivnih glasova dali koaliciji Restart, a najviše negativnih Milanu Bandiću i njegovoj ekipi.

Možete glasati i za i protiv

Podsjećamo vas da u Indexovoj anketi možete dati glas i za i protiv, slobodno koristite i plavu i crvenu strelicu i recite nam za koga biste glasali, a kome nipošto ne biste dali glas.

 

 

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara