Izborni zakon- srpskoj manjini tri zastupnika

Izborni zakon- srpskoj manjini tri zastupnika
HRVATSKI sabor danas je većinom glasova prihvatio tehničke izmjene Izbornog zakona koji je predložio Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, kao i amandman odbora da srpska manjina u Sabor bira fiksno tri zastupnika.
Hrvatski sabor danas je većinom glasova prihvatio tehničke izmjene Izbornog zakona koje je predložio Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, kao i amandman tog odbora da srpska manjina u Sabor bira fiksno tri zastupnika.

Za izmjene zakona glasovalo je 88 zastupnika, protiv ih je bilo 40, a pet zastupnika bilo je suzdržano.

Protiv zakona bili su zastupnici HDZ-a, HB-a i DC-a, HSP-ovi zastupnici bili su suzdržani, a uz stranke vladajuće koalicije i HSLS je podržao izmjene Izbornog zakona, iako se u raspravi protivio da Srbi u Sabor biraju fiksno tri zastupnika.

Upravo iz tog razloga HDZ je bio protiv, inzistirajući da srpska manjina bira u Sabor najmanje jednog zastupnika, a da se eventualni drugi i treći zastupnik biraju primjenom tzv. nefiksne kvote, odnosno ovisno o izlasku predstavnika te manjine na izbore.

Amandmanom Odbora za Ustav, koji je Sabor prihvatio većinom glasova, Srbi će u Sabor birati tri zastupnika, Mađari i Talijani biraju po jednog, Česi i Slovaci zajedno jednog zastupnika.

Pripadnici austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske,ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske manjine biraju zajedno jednog zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jednog zastupnika zajedno biraju i pripadnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine.

U izmijenjenom Izbornom zakonu ostaje da se pripadnici dijaspore u Sabor biraju nefiksnom kvotom, čemu se posebno protivio HDZ tražeći da se šest zastupnika dijaspore bira fiksnom kvotom, a ostali ovisno izlasku birača na izbore.

Većinom glasova nije prihvaćen amandman Kluba zastupnika nacionalnih manjina da se manjinama omogući dvostruko pravo glasovanja, odnosno da uz kandidate sa stranačkih lista biraju i one po etničkoj pripadnosti.

Nije prihvaćen ni amandman Damira Kajina (IDS) da nositelj liste ne može biti ista osoba u više izbornih jedinica, amandman DC-a da se Hrvatska podijeli na šest izbornih jedinica i smanji broj zastupnika na 120, kao ni amandman HB-a da se dijaspori omogući dopisno glasovanje.

Prihvaćen je amandman Odbora za Ustav kojim trajanje izborne šutnje završava zatvaranjem birališta, a ne, kao do sada, do kraja izbornog dana, te amandman da svi eletkronski mediji s nacionalnom koncesijom, odnosno privatne televizijske i radijske postaje, moraju jednako tretirati sve političke stranke u izbornoj kampanji.

Prihvaćen je i amandman Odbora da Zakon stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a kako bi stupio na snagu u ustavnom roku koji istječe danas.

Sabor je prihvatio zaključke HSLS-a, te obvezao Vladu da u roku od 60 dana pripremi prijedlog zakona o Državnom izbornom povjerenstvu kao stalnom tijelu, te da u istom roku izradi izmjene Zakona o popisu birača.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara