Između Britanije i SAD-a izbio neugodni diplomatski skandal, Trump je jako ljut

Između Britanije i SAD-a izbio neugodni diplomatski skandal, Trump je jako ljut
Foto: Epa

LONDONSKA metropolitanska policija pokrenula je kaznenu istragu o navodnom objavljivanju diplomatskih povjerljivih izvješća veleposlanika Velike Britanije u SAD-u, javlja BBC.

Zamjenik voditelja londonske policije, Neil Basu, izjavio je kako postoji "jasan javni interes" za privođenje odgovornih pred lice pravde.

“Administraciju američkog predsjednika je nesposobna“

Podsjetimo se, veleposlanik u Washingtonu Kim Darroch dao je ostavku u srijedu nakon što ga je Donald Trump nazvao "glupim" poslije objavljivanja povjerljivih izvješća, u kojima je administraciju američkog predsjednika nazvao nesposobnom.

Izvješća Kima Darrocha iscurila su u javnost, a objavio ih je list British Sunday. Razljućeni Trump zbog toga je napao putem Twittera i veleposlanika i britansku premijerku Theresu May koja je Darrocha podržala u potpunosti.

"Nakon što su iz veleposlanstva iscurili službeni dokumenti, uvelike se nagađa o mojoj poziciji i trajanju preostalog veleposlaničkog mandata", napisao je Darroch u pismu ostavke.

"Želim dokončati ta nagađanja", dodao je. "Sadašnja mi situacija onemogućuje da obavljam svoju ulogu kako bih želio".

Nakon što je ostavka objavljena, May je parlamentu rekla da je razgovarala s Darrochom, koji je mjesto trebao napustiti potkraj godine. "Rekla sam mu da duboko žalimo što smatra nužnim da napusti poziciju kao ambasador u Washingtonu", rekla je dodajući da je važno da veleposlanici daju "pun i iskren savjet".

Zgrožen britanski ministar vanjskih poslova

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je u srijedu da je zgrožen time da su iscurila povjerljiva izvješća.

"Kad god sam posjetio Washington, bio sam impresioniran profesionalizmom i intelektom Sir Kima", rekao je Hunt koji je kandidat za budućeg britanskog premijera.

"Zgrožen sam time da je mogao iscuriti dio njegovih izvješća", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara