Izrael optužio Netanyahua za korupciju

Izrael optužio Netanyahua za korupciju
Foto: EPA

IZRAELSKI glavni državni odvjetnik podigao je optužnicu protiv premijera Benjamina Netanyahua zbog korupcije, čime je porasla neizvjesnost oko toga tko će voditi zemlju usred političkog kaosa nakon neizvjesnih izbora ove godine. 

Glavni državni odvjetnik Avichai Mandelblit je u obrazloženju prve takve optužnice protiv izraelskog premijera rekao da je Netanyahu optužen za podmićivanje, zlouporabu moći i prijevare.

Netanyahu, koji odbacuje optužbe u tri slučaja korupcije, nije obvezan odstupiti zbog podizanja optužnice. 

Policija je u veljači preporučila Mandelblitu da podnese kaznenu prijavu protiv desničarskog premijera zbog tri dugotrajne istrage koje se vode pod nazivom Slučajevi 1000, 2000 i 4000.

Netanyahu je osumnjičen zbog prihvaćanja darova u vrijednosti 264.000 dolara, uključujući cigare i šampanjac koje je dobivao od tajkuna, kao i za pružanje usluga za bolje medijsko pokrivanje u najprodavanijim izraelskim novinama Yeodith Ahronoth i na portalu Walla. 

Izraelski najdugovječniji premijer mogao bi završiti do deset godina u zatvoru ako ga osude za podmićivanje i najviše tri godine za prijevaru i zlouporabu moći. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara