Izrael oslobodio istaknutu palestinsku aktivisticu

Izrael oslobodio istaknutu palestinsku aktivisticu
Foto: EPA

IZRAEL je danas oslobodio Khalidu Jarar, istaknutu palestinsku zastupnicu i političku aktivisticu, 20 mjeseci nakon njezina uhićenja.

Članovi njene obitelji objavili su da je puštena na kontrolnoj točki kod Jenina, grada na sjeveru Zapadne obale, u četiri sata ujutro po lokalnom vremenu.

Očekivalo se da će biti oslobođena u podne, no obitelj i prijatelji tvrde da je puštena ranije kako bi se izbjegao doček njezinih pristalica.

Ta 56-godišnja politička aktivistica uhićena je 2. srpnja 2017. u svom domu u Ramallahu, a od tada je u pritvoru bez optužnice ili suđenja.

Već je i prije bila u zatvoru

Zastupnica je palestinskog parlamenta od 2006. kao članica Marksističke narodne fronte za oslobođenje Palestine. Vjenčana je i ima troje djece.

"Nakon 20 mjeseci u izraelskom zatočeništvu, Khalida Jarar napokon je slobodna", rekla je Hanan Ashrawi, istaknuta članica Palestinske oslobodilačke organizacije.

"Ovaj pritvor bio je još jedno poglavlje u životu progona i opresije izraelskih okupatora prema ovoj uglednoj braniteljici ljudskih prava i izabranoj zastupnici. To uključuje nekoliko uhićenja, kućni pritvor i zabranu putovanja zbog njezinog aktivizma protiv okupacije i njezinog rada u obrani nacionalnih i ljudskih prava njezinog naroda", dodala je Ashrawi.

Izraelska vojska još nije komentirala oslobađanje Jarar koja je ranije provela 14 mjeseci u izraelskom zatvoru zbog optužbi za poticanje nasilja. Puštena je u lipnju 2016. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara