Jambo pristaje na koaliciju s HDZ-om

STIPE GABRIĆ JAMBO izjavio je da će se pokoriti odluci predsjednika HSS-a Josipa Friščića ukoliko HSS odluči koalirati sa HDZ-om.

Pred izbore Gabrić je najavljivao kako će u njegovoj izbornoj jedinici "HDZ doživjeti veći poraz nego Srbi na Kosovu." Jambo je jučer u razgovoru za Index, a na upit o tome kako će reagirati na dogovor Friščić-Sanader ukoliko doista bude ostvaren, kazao da ga, ako se to doista dogodi, nazovemo i da ćemo onda čuti njegovu reakciju.

Ovakva nagla promjena stava bivšeg člana HDZ-a kojeg je Sanader izbacio iz stranke, a do jučer najspornije karike u HSS-u po pitanju moguće koalicije sa HDZ-om, sugerira da su Seljaci vrlo blizu dogovoru s Ivom Sanaderom, te da su u argumente za takvu koaliciju uspjeli uvjeriti svoje parlamentarce.

Za razliku od HSS-ovih saborskih zastupnika, baza stranke protivi se koaliranju sa HDZ-om, a najavljuju se i masovna ispisivanja iz stranke.

Mi smo odgovorni ljudi

Jambo novinarima nije htio objasniti što se promijenilo od jučer kada je rekao da će podržati jedino SDP, a što se tiče koaliranja s HDZ-om rekao je da će biti onako kako odluči predsjedništvo stranke.

"Mi smo odgovorni ljudi, danas smo ovdje svi razgovarali. Stipe Gabrić Jambo spreman je napraviti onako kako kaže moja stranka." - kazao je Jambo dodajući kako se danas nije raspravljalo o prijedlozima stranke jer su ono "toliko odlični, pametni i kvalitetni da nije bilo potrebe za raspravom."

Jambo je novinarima otkrio da se u nedjelju čuo s predsjednikom Mesićem koji ga je i jučer nazvao i pitao ga "kako (HSS) stoji". Na pitanje novinara o čemu je pričao s Mesićem, Jambo je rekao da ga je predsjednik pitao je li pobrao mandarine.

SDP poštuje Jambinu odluku

Voditeljica Kampe Gordana Grbić u razgovoru za Index potvrđuje kako je čula za Jambinu izjavu te kaže kako SDP poštuje stav Stipe Gabrića Jambe obzirom da se radi o HSS-ovom članu.

"Logično je da će Jambo postupiti onako kako odluči njegov predsjednik. Međutim, on je upotrijebio riječ ako. Dakle ukoliko se HSS i HDZ dogovore, on će tek tada pristati na koaliciju s HDZ-om, što znači da još nije pristao." - kazala nam je Grbić.

Upitana o najavama da će se predsjednici HSS-a i HSLS-a danas sastati s predsjednikom SDP-a Milanovićem, Grbić je rekla kako taj podatak ne može iznijeti jer to ne bi bilo korektno prema domaćinu sastanka, u ovom slučaju HSS-u i HSLS-u. Dodala je kako se radi o delikatnim pregovorima koji zbog toga zaslužuju ozbiljan odnos svih uključenih strana.
 
Friščić i Adlešić dogovaraju uvjete s kojima će izaći pred HDZ

Danas je u sjedištu HSS-a održan sastanak između Josipa Friščića i Đurđe Adlešić koji se dogovaraju oko polazišnih pozicija s kojima će doći na pregovore s HDZ-om, koji pak vjeruje da mu kao relativnom pobjedniku izbora pripada pravo formiranja nove vlade.

Razgovoru Adlešićke i Friščića nazočio je i čelnik HDSSB-a Vladimir Šišljagić koji je žuto-zelenima iznio svoje stavove vezane uz moguće koaliranje s jednom od dviju stranaka koje se nadaju dobivanju mandata za formiranje vlade.

Šišljagić je iznio svoje poznate stavove vezane uz financijsku pomoć Slavoniji i Baranji. Razgovora o Branimiru Glavašu, kako je kazao u razgovoru za Index, nije bilo.

I.K.
Foto: V.G.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara