Jedni kažu da bez njih nema blagdana, drugi ih ne mogu smisliti. U kojem ste vi timu?
KADA govorimo o kolačima, bez nekih su blagdani jednostavno nezamislivi - mađarica, išleri, vanilin kiflice, rum kuglice... Neki će na ovaj popis uvrstiti i breskvice, tradicionalne kolačiće od mekanog tijesta punjenog nadjevom od pekmeza i uvaljanog u šećer, koji izgledom podsjećaju na male breskve.
Radi se o napola prhkim, a napola dizanim kuglicama tijesta koje se peku, a zatim izdube. Od mrvica pečenog tijesta koje su višak pripremi se, uz dodatak otopljene čokolade, marmelade ili pekmeza i ruma, nadjev kojim se pune udubine u lopticama, a kasnije se spajaju po dvije s nadjevom prema unutra.
Za kraj se breskvice nakon umakanja u mlijeko s aromama uvaljaju u kristal šećer i zatim ostavljaju najmanje par sati, a najbolje preko noći kako bi se dobio lijep i zaokružen okus.
Volite li ih ili ipak ne?
Na ovaj nas je kolač podsjetila naša čitateljica Adriana Drljo koja je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? objavila fotografiju breskvica koje je već pripremila za božićne blagdane, a s obzirom na to da je ovo kolač oko kojeg se svakih blagdana lome koplja, pitamo vas u kojem ste vi timu - volite li breskvice ili ih ne možete smisliti?
Ako ste ipak u timu onih koji ih vole i ako će se i ove godine naći na vašoj blagdanskoj trpezi, ovdje pronađite provjereni recept za ove legendarne kolačiće.