Nema Božića bez linzera, već sad si spremite ovaj provjereni recept
LINZERI su klasik bez kojeg su blagdani nezamislivi. Ovi jednostavni i prhki keksići, spojeni finom marmeladom i posuti šećerom u prahu, tope se u ustima i osvajaju na prvi griz. Njihova priprema je brza i laka, a rezultat je kutija puna slatkih zalogaja koji će uljepšati svaki blagdanski stol.
Ovi popularni keksići nazvani su prema austrijskom gradu Linzu, a zanimljivo je da su nastali kao varijacija recepta za poznatu Linzer tortu, koja se smatra jednom od najstarijih torti na svijetu (recept za tortu pronađite ovdje). S vremenom su keksići postali iznimno popularni i danas su nezaobilazan dio božićne tradicije u mnogim zemljama, pa i kod nas.
Potrebni sastojci
Od sastojaka će vam trebati:
- glatko brašno
- šećer
- vanilin šećer
- prašak za pecivo
- sol
- žumanjci
- maslac
- marmelada
- šećer u prahu.
Kako se pripremaju
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte hladni maslac narezan na listiće pa ga prstima utrljajte u suhe sastojke dok ne dobijete smjesu pjeskaste teksture.
Smjesi dodajte žumanjke i umijesite glatko tijesto. Mijesite što je kraće moguće, samo dok se svi sastojci ne povežu u kompaktnu kuglu. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta da se ohladi i stisne.
Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike 3 mm. Kalupima izrezujte oblike po želji. Polovici izrezanih oblika u sredini izdubite manju rupu. Slažite keksiće na pripremljeni lim za pečenje i pecite ih u zagrijanoj pećnici otprilike 8 minuta. Keksići trebaju ostati blijedi, tek s lagano zlatnim rubovima. Izvadite ih iz pećnice i pustite da se potpuno ohlade.
Ohlađene keksiće s rupicom obilno pospite šećerom u prahu. Donje dijelove keksića (one bez rupe) premažite marmeladom po izboru, a zatim ih pažljivo spojite s gornjim dijelovima. Spremite ih u limenu kutiju jer su najbolji nakon dan-dva, kada tijesto upije vlagu iz marmelade i postane još prhkije.