Jednostavan trik za savršena poširana jaja svaki put, probajte
POŠIRANA jaja za mnoge su sinonim za savršen doručak ili brunch, no često ih se ne usuđujemo pripremati kod kuće jer se čine kompliciranima. Tajna je u savršeno kuhanom bjelanjku koji obavija tekući, zlatni žumanjak, a uz nekoliko jednostavnih trikova i vi možete postati majstor u pripremi ovog jela. Donosimo provjerenu metodu s kojom ćete svaki put dobiti jaje kao iz najboljeg restorana.
Za pripremu jednog poširanog jajeta trebat će vam svega osam minuta, a recept je jednostavan i pogodan za početnike. Sve što će vam trebati je jedno veliko, što svježije jaje i jedna žlica octa.
Priprema
U dubljem loncu zakuhajte vodu. Kada proključa, smanjite vatru tako da voda samo lagano struji, bez velikih mjehurića. Dok se voda grije, pripremite jaje. Razbijte ga u gusto cjedilo postavljeno iznad zdjelice. Nježno protresite cjedilo kako bi se odvojio vodenasti dio bjelanjka, koji stvara neželjene niti tijekom kuhanja. Ocijeđeno jaje pažljivo prebacite u malu zdjelicu ili šalicu.
U vodu u loncu dodajte žlicu octa - to će pomoći da se bjelanjak bolje poveže. Žlicom napravite blagi vrtlog u vodi. Nježno spustite jaje iz zdjelice u središte vrtloga. Kuhajte točno 3 do 4 minute za tekući žumanjak i čvrsti bjelanjak. Za mekši rezultat, dovoljne su 3 minute. Šupljikavom žlicom pažljivo izvadite poširano jaje iz vode. Kratko ga položite na papirnati ubrus kako bi se upio višak vode te odmah poslužite.
Dodatni savjeti i prijedlozi za posluživanje
Ključ uspjeha leži u korištenju što svježijih jaja jer ona imaju čvršći bjelanjak koji se neće rasipati u vodi. Cijeđenje jajeta kroz gusto cjedilo prije kuhanja je najbolji trik za uredan i zaobljen oblik bez suvišnih "rezanaca". Ako pripremate više jaja odjednom, preskočite stvaranje vrtloga i samo ih pažljivo spuštajte jedno po jedno u vruću vodu. Možda neće biti savršeno okrugla, ali će i dalje biti ukusna.