Još ništa od deložacije radnika TDZ-a

Još ništa od deložacije radnika TDZ-a

ZA JUTROS u 8 sati najavljena deložacija radnika iz bivše Tvornice duhana Zagreb nije provedena niti nakon dva sata budući da sindikalci i dalje osporavaju odluku o deložaciji koju im je predočio sudac izvršitelj.

Predstavnici Novoga sindikata naime tvrde da je sindikat, a ne 38 zaposlenika TDZ-a protiv kojih je donesena sudska presuda i za koje se traži da napuste TDZ, u posjedu te tvornice.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković novinarima je izjavio da sudac izvršitelj nije poštivao proceduru jer nije potpisao odnosno prozvao 38 radnika koji su, kaže, spremni napustiti TDZ, što neće učiniti dvadesetak sindikalaca koji se nalaze unutar tvornice.

Sudac izvršitelj je, tvrdi, samo zahtijevao da svi napuste tvornicu, a kada mu je rečeno da će sindikalci ostati "povukao se na konsultacije".

Iveković kaže da će sindikalci pružiti otpor policiji ako ih na silu pokuša istjerati iz tvornice.

Ističe da je Novi sindikat formalno pravno u posjedu TDZ-a, da se protiv članova Sindikata osim njega, ne vode nikakvi sudski postupci pa da prema tome nisu niti dužni napustiti tvornicu.

"To njega (izvršitelja) ne zanima, htio je da izađemo van kao da smo neka djeca, i da ovo nije sudski postupak", rekao je Iveković.

PUZ: Nema govora o "upadu" policije u TDZ

U ponedjeljak ujutro osvanuo je 116. dan prosvjedne okupacije prostorija TDZ-a koje su uz 15-ak sindikalaca Novog sindikata neumorno "čuvali" radnici TDZ-a, njih 38, koliko bi ih danas navodno trebalo mirno napustiti krug tvornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nalogu Općinskog suda u Zagrebu radnici su dužni Tvornici duhana Rovinj mirno predati prostorije na upotrebu, a rok za izvršenje sudskog naloga istekao je u ponedjeljak ujutro u 8 sati. Međutim, čelnik Novog sindikata Mario Iveković, koji je prema pravomoćnoj sudskoj odluci, i sam dužan napustiti krug tvornice, najavio je ostanak nekolicine sindikalnih čelnika u tvornici.

Sindikalci žele iskoristiti "gužvu" te bi, prema najavama, trebali ostati u krugu tvornice jer u presudi nije decidirano navedeno da i oni moraju napustiti tvornicu.

Osim što članovi Novog sindikata nemaju namjeru otići iz tvornice, njihov je prvi čovjek pozvao građane da u ponedjeljak sudjeluju u sprječavanju deložacije radnika TDZ-a. U cijelu je priču protiv svoje volje umiješana i zagrebačka policija koju se proziva zato jer bi navodno trebala poslati veliki broj policajaca koji bi pak trebali provesti deložaciju.

"Nema govora o tome da će naši pripadnici provoditi bilo kakvu sudsku odluku ili da će radnike iznositi na ulicu ili nešto slično. Policija je pred zgradu TDZ-a poslana da asistira u provođenju sudske odluke Općinskog suda u Zagrebu koji je naložio deložaciju radnika koji se tamo nalaze." - rekao je operativni analitičar Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Davor Tor za Index.

"Osim toga, naši pripadnici su tamo zbog sprječavanja izbijanja mogućih izgreda, stoga nema govora o nekakvom upadu policije u TDZ. Naša uloga je jasna, i to nitko ne bi trebao zloupotrebljavati. Policija neće iznositi radnike na ulice niti će iznositi strojeve iz tvornice. Sud za to ima svoje ljude i to će on (sud) provesti na svoj način. Mi smo tamo isključivo radi sprječavanja nereda i provođenja zakona." - zaključio je Tor.

Privremeni glasnogovornik je kazao kako do 9 sati ujutro, sat nakon isteka sudskog roka, još nije došlo do predaje tvornice TDR-u, te da se tamo trenutno vode pregovori.

Spomenimo na kraju kako Novi sindikat trenutno ne uživa potporu ostalih sindikata, a ništa bolja situacija nije niti na političkom polju jer se većina stranaka opredijelila za pravosudno rješavanje problema nastalog oko prodaje TDZ-a rovinjskom duhanskom divu.

Index.hr/Hina
Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara