Juris Protecta tužila Vladu zbog neobjavljivanja ugovora o prodaji HT-a

UDRUGA za unapređenje pravosuđa Juris Protecta tužila je hrvatsku Vladu jer je odbila omogućiti uvid u Ugovor o prodaji HTovih dionica Deutsche Telekomu, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Udruge Zlatko Zeljko.

Kazao je da je tužba Upravnom sudu podnesena 27. prosinca jer je Vlada, kako tvrdi, postupila suprotno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama. Udruga od Upravnog suda traži da joj Vlada preda preslika Ugovora o prodaji dionica HT-a.

Zeljko je ocijenio i da Vijeće za telekomunikacije na čelu s bivšim zamjenikom predsjednika Uprave T-HT-a Gašparom Gaćinom nije neutralno tijelo koje će Hrvatskoj omogućiti "toliko nužnu" informatizaciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Monopol je najveći problem u Hrvatskoj", kazao je Zeljko. Stoga je kritizirao i druge "monopoliste" poput zagrebačkih taksista, čije bi usluge, kako je rekao, bile znatno jeftinije da gradske vlasti izdaju više koncesija za taksiranje.

Udruga je osudila i navodni utjecaj odvjetničkog lobija na radnu grupu za prijedlog Zakona o odvjetničkim tarifama, a Zeljko smatra da će, bez obzira na pritiske, Ministarstvo pravosuđa početkom iduće godine inicirati donošenje tog Zakona.

Ističući da je hrvatsko pravosuđe i dalje opterećeno brojnim problemima poput predugih suđenja, Zeljko se posebno usprotivio odredbama Kaznenog zakona koji brane komentiranje nepravomoćnih presuda. Time se, po njegovom mišljenju, suci stavljaju u položaj "svetih krava".

Juris Protecta pohvalila je akciju Ministarstva pravosuđa za uređivanje gruntovnica i predložila uvođenje više tarifnih sustava, ovisno o brzini upisa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara