Kairo: Završen svečani ispraćaj Jasera Arafata

SVEČANI ispraćaj preminulog predsjednika Palestinske samouprave Jasera Arafata završio je u petak kada je lijes s njegovim tijelom stavljen u egipatski vojni zrakoplov kako bi ga se prebacilo u Ramalah na Zapadnoj obali.

Svečani ispraćaj počeo je u petak oko 9 sati u vojnom klubu Al Galaa u Heliopolisu, u blizini zračne luke u Kairu, u nazočnosti brojnih arapskih i stranih dužnosnika.

U skladu s pravilima islama Arafatova udovica Suha nije bila nazočna tijekom ceremenije. Ona se nalazila u salonu blizu džamije u pratnji supruge egipatskog predsjednika.

Jaser Arafat (75) preminuo je u četvrtak ujutro u vojnoj bolnici Percy u blizini Pariza, a njegovo je tijelo u četvrtak navečer prebačeno u Kairu.

Lijes s posmrtnim ostacima predsjednika Palestinske samouprave bio je prebačen na furgonu u džamiju u blizini zračne luke u Kairu. Šeik Mohamed Sajed Tantaui u džamiji je izmolio molitvu.

Lijes prekriven palestinskom zastavom nosila su osmorica egipatskih časnika ispred dijela džamije u kojem su se nalazili brojni svjetski dužnosnici. Sama ceremonija trajala je vrlo kratko, a šeik Tantaui zatražio je božji oprost za preminulog Arafata i za sve muslimane.

Na posljednji ispraćaj dugogodišnjem palestinskom vođu doputovala su brojna izaslanstva iz čitavog svijeta, a Hrvatsku predstavlja ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Posmrtni ostaci Jasera Arafata bit će pokopani u njegovom sjedištu Mukati u Ramallahu na Zapadnoj obali.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara