LIJEPA PRIČA NEDJELJOM

Kako su štrukli postali gastronomska turistička atrakcija Zagreba

Kako su štrukli postali gastronomska turistička atrakcija Zagreba
Foto: Luka Šangulin/Index

ZAGREBAČKI restoran La Štruk iz Skalinske ulice jedino je mjesto na kojem se poslužuju jedino štrukli. Taj starinski specijalitet sjeverozapadne Hrvatske i Zagreba zahvaljujući La Štruku postao je gastronomska turistička atrakcija. 

Sve je krenulo prije šest godina kada su braća Igor i Sven Mladinović i njihov prijatelj Alen Markulin odlučili otvoriti restoran koji će se razlikovati od većine ostalih po tome što će nuditi nešto zaista lokalno. Danas je njihov lokal u svim važnijim turističkim vodičima i za većinu inozemnih posjetitelja Zagreba postao je jedno od nezaobilaznih mjesta.

Sve zemlje “guraju” neke svoje specijalitete - jedino kod nas toga nema

“Uskoro će biti šest godina kako smo otvorili La Štruk. Bilo nam je nevjerojatno da tada u Zagrebu nije postojalo ni jedno mjesto koje je, kada je u pitanju hrana - autentično. Mjesto koje turisti moraju posjetiti kada dođu u Zagreb. Kamo god odete u inozemstvo, postoji neko jelo koje moraš probati i koje određeni grad ili država jako populariziraju. Italija i Francuska, pa i Grčka su prvaci u tome. Tamo ćete uvijek naći nešto što morate probati, što je originalna lokalna hrana. No, u Zagrebu nema takve specijalizacije, nema hrabrosti za to. Svi bi htjeli imati sve i nitko nema hrabrosti pozicionirati se i ponudu bazirati na jednom proizvodu kao što smo to mi učinili sa štruklima. Krenuli smo u to iako nitko od nas nije ugostitelj. Alen i Sven su profesori kineziologije, a ja sam završio strojarstvo”, kaže Igor Mladinović, suosnivač La Štruka.

Igor, Sven i Alen

Vole eksperimentirati s raznim okusima, tako da su do sada štrukle napravili u više od trideset različitih varijanti, no obično ih u ponudi imaju sedam uz razne sezonske specijale, poput, u proljeće, štrukla s koprivom.

“Radimo tradicionalne kuhane štrukle s prezlama u slanoj i slatkoj verziji, kao i zapečene štrukle u raznim varijantama. Recimo, od zapečenih, osim klasičnih sa sirom u slatkoj i slanoj varijanti, imamo i s orasima i medom, borovnicama, jabukama i cimetom, tartufima, dimljenom paprikom, a posebno su zanimljivi s bučinim košticama”, kaže Alen Markulin.

Amerikanci oduševljeni štruklima

Većina njihovih posjetitelja, koji se dobrim dijelom sastoje od turista, oduševljeni su štruklima. Neki čak kažu da im je to jelo najbolje što su ikada probali - osim turistima iz azijskih zemalja, kojima vjerojatno ne odgovara glavni sastojak - svježi sir.

“Prema povratnim informacijama koje dobivamo od gostiju i ocjenama na internetskim platformama, u 99 posto slučajeva ljudi su baš oduševljeni, osim ljudi iz Azije kojima valjda ne odgovara svježi sir. Ako netko nije baš oduševljen, to su upravo oni. No, Amerikanci obožavaju štrukle. Jedni koji su jeli štrukle s bučinim košticama su nam rekli da je to najbolje jelo koje su ikada probali. Oduševio ih je taj okus. Dolazili su k nama svaki dan, cijelo vrijeme dok su bili u Zagrebu”, kaže Sven Mladinović.

Govorili su im da to neće ići, da otvore pizzeriju

La Štruk je krenuo u idealno vrijeme, 2013. godine, otprilike kada je i započeo turistički boom u Zagrebu.

“Otvorili smo lokal u idealno vrijeme, da smo otvorili ranije, recimo prije 10 godina, teško da bismo preživjeli. Kad smo otvarali, pitali smo se kako će naši ljudi uopće prihvatiti štrukle. To je jelo koje su ljudi jeli doma i nisu imali naviku jesti ih vani. Kad idu van, ili idu u normalan restoran ili na ćevape i pizzu i trebalo je dosta vremena da prihvate da je normalno otići na štrukle. Spasilo nas je to da smo otvorili u pravo vrijeme, na početku turističkog booma. U početku su nam turisti bili gotovo jedini gosti. 

Kad smo otvarali, iskusni ugostitelji su nam rekli: 'Dečki, to vam ne ide, zašto ne otvorite pizzeriju, imate izvrsnu lokaciju.' Ali bili smo ustrajni u želji da ponudimo nešto originalno i na kraju smo uspjeli”, kaže Igor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara