Kaos u Grčkoj: Mladi palili automobile i bacali kamenje, policija odgovorila suzavcem

Kaos u Grčkoj: Mladi palili automobile i bacali kamenje, policija odgovorila suzavcem

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP
Video: Youtube

GRČKA policija je tijekom jučerašnjih nasilnih prosvjeda uhitila najmanje devet izgrednika, a najmanje dva policajca su ozlijeđena.

Rat u samom centru Atene odvijao se jučer tijekom trećeg generalnog štrajka u samo mjesec dana. Najmanje 40 tisuća prosvjednika je marširalo ispred zgrade parlamenta. Dva najveća grčka sindikata javnih i državnih službenika organizirala su ovaj već treći štrajk kako bi upozorili na štetno uvođenje mjera štednje za smanjenje ogromnog grčkog duga. Sindikati GSEE i ADEDY predstavljaju više od pet milijuna grčkih radnika.

Mladi razbijali stakla i palili automobile

Nekoliko desetaka mladih prekrivenih crnim maramama žestoko su se, kod zgrade parlamenta, sukobili s policajcima i drugim prosvjednicima. Mladi anarhisti su bacali kamenje na plavce koji su im odgovorili sa suzavcem i gumenim mecima. Kod atenskog sveučilišta grupa mladih razbila je više od deset stakla na trgovinama te su palili parkirane automobile. "To je loše. Kada mala manjina problematičnih privuče svu pozornost, dok bi se ljudi trebali usmjeriti na veliku participaciju grčkih građana u štrajku", kazala je 55-godišnja Kleopatra Anagnostopoulou, piše Xinhua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka je zbog ovog drugog štrajka u dva tjedna jučer ponovno bila paralizirana. Škole i bolnice nisu radile cijeli dan, a zrakoplovi su bili prizemljeni u zračnim lukama. Zbog štrajka novinara promijenjeni su radijski i televizijski programi diljem zemlje. "Slažemo se s promjenom, ali ne želimo potonuti. Tražimo druga rješenja za naše probleme", kazao je 38-godišnji poštar Spiros Koutsoukis.

Teret krize prebacuju na siromašne

Deficit u grčkom proračunu je trenutno 12,7 posto, što je za četiri puta više od onog dozvoljenog u državama eurozone, a državni dug se popeo na nevjerojatnih 300 milijardi eura. Vlada sa svojim žestokim mjerama štednje želi proračunski deficit ove godine smanjiti na 8,7 posto. Do tog cilja pokušavaju doći smanjenjem plaća u javnom sektoru, povećanjem radnog vijeka radnika te podizanjem PDV-a. No, grčkoj vladi ne uspijeva uvjeriti građane da su baš te mjere potrebne te se vlast polako počela valjati ulicama.

Atena je jučer bila blokirana. Gradski autobusi i tramvaji ostali su u svojim spremištima. Sindikati tvrde da će vladine mjere štednje, koje su uvedene pod jakim pritiskom Europske unije, pogoditi samo siromašne te povećati probleme države pred bankrotom. "Pokušavaju učiniti da radnici plate cijenu krize", kazao je vođa sindikata GSEE Yiannis Panagopoulos te dodao kako mjere neće biti učinkovite i zemlju će baciti u još veću krizu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara