Kapetan Dragan u bijegu: Australska policija ga pokušava locirati!

Tekst: H.A.
Foto: AFP

KAPETAN DRAGAN, čini se, pobjegao je sa svoje adrese i nema namjeru predati se australskim vlastima koje ga namjeravaju izručiti Hrvatskoj. Australski mediji javljaju kako je u tijeku potraga za njim. "Policija pokušava locirati gospodina Sneddena", priopćilo je tamošnje savezno tužiteljstvo koje je nadležno za izručenje.

Jučer je Vrhovni sud pobio odluku nižeg Saveznog suda iz rujna 2009. godine na koju je Hrvatska uložila žalbu, te je odlučio kako Vasiljković može biti izručen Hrvatskoj. Kapetan Dragan prošlog je mjeseca vlastima predao svju putovnicu te mu je bilo zabranjeno napuštati državu kao i promijeniti adresu na kojoj je prijavljen. Ta zabrana vrijedila je do jučer, do odluke Vrhovnog suda.

Vasiljković je u sidnejskom zatvoru proveo tri godine, od 2006. do rujna 2009. godine kada je pušten jer je Savezni sud odlučio da ne može biti izručen Hrvatskoj jer "suđenje ne bi bilo pošteno za njega".

Vasiljković je uhićen 20. siječnja 2006. u Sidneyju kao australski državljanin Daniel Snedden, i to na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik postrojbi za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske postrojbe JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Naravno, Kapetan Dragan negira sve optužbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara