Karadžićev suradnik odustao od diplomatske karijere

DRAGAN BOŽANIĆ, nekadašnji bliski suradnik Radovana Karadžića, odustao je od imenovanja na dužnost veleposlanika Bosne i Hercegovine pri Vijeću Europe u Strasbourgu nakon oštrih kritika kojima je bio izložen zbog svoje ratne prošlosti, potvrdio je u subotu predsjedatetelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac.

Paravac je u izjavi radiju Republike Srpske rekao je da je dobio pismo u kojemu Božanić potvrđuje da odustaje od kandidature zbog "medijske kampanje" koja je protiv njega povedena.

Takva kampanja, drži Božanić, usmjerena je na njegovu osobnu diskreditaciju a po sadržaju ga podsjeća na "sumorna i mračna vremena novije povijesti".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božanić je tijekom rata u BiH bio jedan od vodećih urednika televizije bosanskih Srba smještene na Palama a njegovi su javni nastupi uglavnom bili ispunjeni ratnohuškačkom i šovinističkom retorikom.

Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, Božanića je Srpska demokratska stranka (SDS) postavila na dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova BiH. Potom je neuspješno kandidiran za veleposlanika BiH u Sjedinjenim Državama čija mu vlada nikada nije dala agreman. Nakon toga bio je veleposlanikom BiH u Južnoj Africi.

Božanić je 1997. godine dospio na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje-članice Europske unije zbog sumnje da pomaže osobama optuženim za ratne zločine. Božanića je za važnu diplomatsku dužnost veleposlanika pri Vijeću Europe predložio upravo Paravac.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara