Karamarko: Rakar nije nezakonito uhićen, i dalje je sumnjiv

Tekst: H.A./J.Š.
Foto: Nenad Dugi/Cropix

MINISTAR Tomislav Karamarko u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, koji je obavljen mailom zbog njegove zauzetosti, izjavio je kako Rakar nije nezakonito uhićen te da su svi postupci koje je pokrenula policija u slučaju objave Registra branitelja u skladu sa zakonom.

Dodao je i kako postoje osnovane sumnje u odnosu na Rakara te da je zato bio obuhvaćen istraživanjima. "Provedene su određene istražne radnje, odnosno pretrage njegova stana i poslovnog prostora, a nastavlja se pretraga informatičke opreme kojom se gospodin Rakar koristi. Da ne postoje osnove sumnje, ne bi ni postojale pravne osnove da se poduzmu bilo kakve policijske ili istražne radnje prema gospodinu Rakaru", kaže Karamarko.

Izjavu Ive Josipovića da je Registar procurio iz Vlade komentirao je riječima da nije dobro u bilo koga upirati prstom zasad. "Otkuda je izišao sporni dokument, tek treba utvrditi. Nema nikakvih dvojbi da ćemo provjeriti svuda gdje postoje tragovi sumnje. Treba ipak znati da ne može nitko, osim nadležnog državnog odvjetništva i onih koji vode kriminalističko istraživanje, određivati što će se u ovom slučaju raditi i poduzeti. Takvo pravo ne uzimam ni sam sebi, bez obzira na to što mi to neki pokušavaju imputirati", kaže te dodaje da se zalaže za to da se Registar, ako su neki za njegovu objavu, i objavi, ali na zakonit način.

"Načelno mislim da je objava tih podataka ipak osobno pitanje svakog branitelja i sviđa mi se model po kojemu svatko osobno treba dati pristanak za objavu njegovih podataka iz Registra branitelja. Htio bih prokomentirati i neke napise i komentare u medijima prema kojima je objava Registra branitelja opći i javni interes. U tom ću smislu reći da je vrlo teško definirati što je to javni ili opći interes. Usudio bih se i reći, s obzirom na javne polemike, da iza objave Registra branitelja ne stoji javni interes, nego parcijalni interesi određenih grupacija", zaključuje Karamarko.

Nevladine organizacije: Policija poseže za represijom

"Postupanje policije prema Marku Rakaru ukazuje na propuste i slabosti u funkcioniranju sigurnosnog sustava RH koji sve češće poseže za represijom i brzopletim rješenjima, koje pritom nedovoljno objašnjava javnosti, pa je Rakar prikazan kao državni neprijatelj broj jedan, odgovoran i za curenje povjerljivih podataka iz državnih izvora", stoji u priopćenju koje potpisuje deset nevladinih organizacija - B.a.B.e., Centar za mirovne studije, CESI, Delfin, Documenta, GONG, Kuća ljudskih prava, MIRamiDA, Transparency International, Zelena akcija, Zelena Istra. Iz nevladinih organizacija upozoravaju kako su i u slučaju prosvjednika iz Varšavske djelatnici MUP-a protupravno postupili.

"Policija nije dorasla razvoju civilizacije u Hrvatskoj"

"Ovi slučajevi pokazuju kako policija nije dorasla razvoju demokracije u Hrvatskoj i kako one koji kritički propituju ključne društvene probleme tretira neprimjereno, narušavajući pritom njihova prava", naglašavaju u priopćenju. Iz nevladinih organizacija drže kako je Registar branitelja "temeljem nejasnih i netransparentnih kriterija proglašen 'državnom tajnom'". Upozoravaju kako je riječ o sukobu dva prava - o pravu javnosti da bude upućena u sadržaj dokumenata u posjedu javne vlasti koji ima utjecaj na cjelokupni ekonomski, politički i društveni život, i o pravu pojedinaca na privatnost i tajnost osobnih podataka. "U takvim slučajevima, vlast je, slijedom niza važećih konvencija, dužna provesti test javnog interesa i temeljem toga testa odlučiti koji od podataka iz Registra trebaju i smiju biti objavljeni, a koji trebaju zadržati status tajnosti", priopćili su iz udruga. Dodaju da kako to nije učinjeno, da se odluka Vlade opet čini proizvoljnom te izaziva nepovjerenje javnosti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara