Karlovac se priprema za obranu od poplave, u pripravnosti sve službe

Karlovac se priprema za obranu od poplave, u pripravnosti sve službe

Foto: Pixsell/Kristina Štedul Fabac 

U KARLOVCU se sastao Stožer civilne zaštite Karlovačke županije zbog pripreme za obranu od poplava, a sastanku su nazočili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, predstavnici Hrvatske vojske, Hrvatskih voda i te Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).
 
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Damir Jelić, kao zapovjednik snaga zaštite i spašavanja Karlovačke županije, upoznali su predsjednicu Grabar-Kitarović, ministre obrane i zaštite okoliša Damira Krstičevića i Tomislava Ćorića, načelnika Glavnog stožera OS RH Mirka Šundova, te ravnatelja DUZS-a Dragana Lozančića o svim poduzetim mjerama obrane od poplave.
 
Bilo je riječi i o važnosti realizacije projekata trajnog i cjelovitog sustava obrane od poplava, za što Karlovac i Ogulin trebaju pomoć državnih institucija i Europske unije.
 
Podignuto dva kilometra protupoplavnog zida uz Koranu i Mrežnicu
 
Đuroković je izvijestio da je od subote do danas podignuto dva kilometra protupoplavnog zida za obranu od Korane i Mrežnice, a zajedno s danas započetim zidom uz Kupu postavljaju se boks barijere na ukupno deset lokacija.
 
Voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak rekla je Hini uoči sjednice Stožera kako je u zadnje vrijeme bilo puno snijega, ali da podaci od jutros pokazuju da su količine prepolovljene, a značajna količina u gornjem tokovima karlovačkih rijeka već je protekla ili protječe.
 
"Nemamo pokazatelje koji bi nas brinuli i ako se ne dogode nove velike oborine, vodostaji bi se mogli zadržati u granicama pripremnih mjera obrane od poplava, i ne bismo trebali imati poplave", rekla je Željeznjak.
 
Od srijede Kupa narasla s 13 centimetara na 3,5 metra
 
Podsjetila je da je od srijede Kupa narasla s 13 centimetara na više od 3,5 metra, ali da se "nakon pripremnih mjera one redovite mjere proglašavaju na sedam metara vodostaja Kupe u Karlovcu".
 
Željeznjak je pojasnila zašto se stalno govori o visini rijeke Kupe, iako neposredni problem dijela građanima Karlovca čini izlijevanje Korane i Mrežnice. "Naime, sve ovisi o vodostaju Kupe kao velike rijeke, te osim povremenog plavljenja prometnica pravih poplava nema tako dugo dok se ne dogodi istovremeno ili podudarno vrhpunjenje vodostaja Kupe i Korane; dakle ovisno o tome u kojim je predjelima uzvodno od Karlovca padalo koliko oborina", rekla je.
 
Iako Kupa protječe kroz središte grada Karlovca, on je branjen s nekoliko trajnih protupoplavnih objekata, starih pedeset godina i novijih. No zbog čestog izlijevanja Kupe na Selcu, prigradskom naselju nizvodno od Karlovca, tu će se, kao i dalje u Donjem Šišljaviću, graditi privremeni protupoplavni zid od takozvanih boks barijera.
 
Kupu je nemoguće usmjeravati kao Koranu i Mrežnicu
 
Željeznjak je pojasnila kako stanovnici uz Kupu ne trebaju očekivati da će se graditi višekilometarski zid kao uz Koranu i Mrežnicu, jer je Kupu nemoguće tako usmjeravati, nego će se braniti samo pojedinačne točke. Naime, uz Kupu nije problem samo voda u riječnom Koritu, "nego i problem snažnih i velikih zaobalnih voda".
 
Na punktovima gdje su uz Kupu potrebna privremena rješenja danas je počelo podizanje zida od boks barijera, kakve se od subote grade u ugroženim karlovačkim naseljima uz Koranu i Mrežnicu. Te punktove će obići članovi Stožera i predstavnici državnog vrha.
 
U pripravnosti sve službe
 
Ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekli su ranije u vezi s mogućim štetnim djelovanjem voda kako se sve aktivnosti koordiniraju između operativnih snaga sustava civilne zaštite, pa i za moguće podizanje pripravnosti.
 
Operativne snage sustava Civilne zaštite u svakom trenutku spremne su pružiti pomoć stanovništvu (kontakt 112) i operativno djelovati na terenu, kao dodatna pomoć županijama, gradovima i općinama. Bude li potrebno bit će angažirani svi kapaciteti DUZS-a, Hrvatskih voda, policije, vatrogastva, civilne zaštite, javnog zdravstva, Hrvatskog Crvenog križa, HGSS-a, komunalnih tvrtki, stožera civilne zaštite i Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara