Kina će oštro kazniti svako prikrivanje SARS-a

KINA, koju su optužili da prikriva prave podatke o SARS-u, zaprijetila je oštrim kaznama za sve koji budu ulovljeni u prikrivanju slučajeva bolesti ili u zadržavanju informacija.

Kineski premijer Wen Jiabao zaprijetio je kaznama i zatražio od svih dužnosnika da iznose točne podatke o SARS-u.

"Tko god bude prikrivao podatke o SARS-u ili sprječavao objavljivanje informacija, bit će strogo kažnjen jer su u pitanju zdravlje i sigurnosti ljudi", prenio je China Daily izjavu kineskoga premijera koji je u petak posjetio vrtiće, škole i fakultete.

Kinu su kritizirali da ne želi surađivati sa svijetom u borbi protiv bolesti koja se proširila na više od 20 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od nje su dosad umrle 172 osobe, a zaraženo ih je gotovo 3500. Bolest se najprije proširila na Hong Kong, a stigla je čak do Kanade.

Pretpostavlja se da će broj žrtava u Kini još više porasti jer je Peking obećao da će revidirati podatke nakon optužbe da gradske vlasti ne govore istinu o broju oboljelih i umrlih. Usto, pekinška je vlada pristala promijeniti definiciju pacijenata sa simptomima bolesti slične gripi.

"Oni očekuju da će broj biti znatno veći nego što je službeno prijavljeno", rekao je James Maguire koji predvodi WHO-ovu skupinu stručnjaka.

Stručnjaci su procijenili da je Peking imao između 100 i 200 slučajeva SARS-a, ali ih je prijavljeno samo 37, vjerojatno zbog različitih definicija bolesti.

Sve je veći strah da bi se SARS mogao proširiti i na druge dijelove Kine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara