Koale su pred izumiranjem

Koale su pred izumiranjem
Foto: EPA

KOALA je "funkcionalno izumrla", tvrdi Australska zaklada za koale (AKF), a prenosi BBC.

Naime, kako tvrde iz ove znanstvene nevladine organizacije posvećene očuvanju koala, samo 80 tisuća primjeraka ove dražesne životinje iz porodice tobolčara ostalo je u divljini, što znači da ih nema dovoljno kako bi se održale i u idućoj generaciji. 

Iako je ovaj broj drastično niži od većine dosadašnjih znanstvenih procjena, nema sumnje da je broj koala u divljini u strmom padu, piše Newsweek.

Koale, koje su endemska vrsta iz Australije, vrlo su ranjive na prijetnje deforestacija, zaraze i posljedica klimatskih promjena.  

AKF je proglasio koale "funkcionalno izumrlima", što znači da je populacija pala tako nisko da više nema utjecaja na okoliš, odnosno nije u stanju imati ulogu u ekosustavu.

Među koalama više nema dovoljno odraslih jedinki plodne dobi koje bi mogle održati vrstu i bilo koja genetska bolest ili patogen mogli bi zabiti posljednji čavao u lijes.

Još se razmnožavaju, ali genetska raznolikost je već preniska

Koale su milijunima godina bile ključni dio zdravlja eukaliptusovih šuma, jedu njihovo gornje lišće, dok njihov izmet koji pada na šumsko tlo doprinosi bitnom recikliranju nutrijenata u ekosustavu. 

Koale su stare najmanje 30 milijuna godina, sudeći prema pronađenim fosilnim ostacima, što znači da su jednom bile i izvor hrane za danas izumrle velike mesojede, tzv. megafaunu.

Funkcionalno izumiranje vrste može značiti i da je preostala mala populacija koja, iako se još uvijek razmnožava, pati od parenja životinja u bliskom srodstvu. To ih opet čini još ranjivijima na bolesti. Genetske studije na takozvanoj Obali koala, 20 kilometara jugoistočno od Brisbanea, već su pokazale reduciranu genetsku raznolikost, a populacija koala u jugoistočnom Queenslandu doživjela je katastrofalan pad.

Također, populacije koala u nekim dijelovima Queenslanda i Novog Južnog Walesa pala je i do 80% zbog klimatskih ekstrema poput žestokih suša i toplinskih udara. Toplinski udari ubijaju na tisuće koala odjednom zbog dehidracije. 

Prema AKF-u, u 41 od 128 poznatih staništa koala više nema ni jedne jedinke ove vrste.

Broj koala pao za 24% i nastavit će padati

Ravnateljica AKF-a pozvala je australsko premijera da pokuša nešto učiniti za spas koala. "Pozivam novog premijera nakon izbora u svibnju da donese Zakon za zaštitu koala koji je već napisan i spreman od 2016. Sudbina koala sada pada na njegova ramena", rekla je Deborah Tabart.

Broj koala teško je procijeniti, piše Newsweek, jer koale nisu stacionarne životinje. Usto, razbacane su kroz ekstremno širok niz urbanih i ruralnih područja u četiri australske savezne države i jednom teritoriju. 

Utvrditi je li svaka od tih razbacanih populacija funkcionalno izumrla, bio bi pothvat golemih razmjera.

Panel stručnjaka za koale istraživao je 2016. populacijske trendove za koale u četiri australske države i utvrdio da je populacija pala za 53% u Queenslandu, 26% u Novom Južnom Walesu, 14% u Victoriji i 3% u Južnoj Australiji. Ukupan broj koala prema njihovoj je procjeni bio 329 tisuća, uz mogući raspon od 144 do 605 tisuća, s padom od 24% u posljednje tri, ali i u buduće tri generacije.

Koala se službeno vodi kao ranjiva u Queenslandu, Novom Južnom Walesu i Australskom prijestolničkom teritoriju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara