Kod Belog Manastira pucao i bacio bombu na policiju, dobio 12,5 godina zatvora

Kod Belog Manastira pucao i bacio bombu na policiju, dobio 12,5 godina zatvora
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

ZBOG pokušaja ubojstva belomanastirskih policajaca i pripadnika specijalne jedinice osječko-baranjske Policijske uprave, na koje je lani u kolovozu pucao iz poluautomatske puške i na njih bacio ručnu bombu, osječki Županijski sud u utorak je nepravomoćno proglasio krivim 36-godišnjeg Zorana Seleša i osudio ga na 12 i pol godina zatvora.

Optužnica je Seleša teretila da je 12. kolovoza 2017. u belomanastirskom prigradskom naselju Šećerani oko 16:20 sati pokušao ubiti dvoje policajaca iz Policijske postaje Beli Manastir, koji su došli na intervenciju zbog prijave da je počinio obiteljsko nasilje.

Naoružan poluautomatskom puškom M-59 i ručnom bombom M-75 on je tada izišao iz stana, te uz prijetnje kako će ih ubiti ispalio iz puške više hitaca prema policajki i policajcu, koji nisu ozlijeđeni jer su se pravovremeno sklonili iza ugla kuće.

Na specijalnu policiju bacio bombu

Istu večer oko 20:15 sati pokušao je ubiti i pripadnike specijalne jedinice PU osječko-baranjske, koji su došli na intervenciju zbog prethodnog napada na djelatnike temeljne policije.

Na dvojicu je bacio aktiviranu ručnu bombu koja je eksplodirala, ali policajci nisu ozlijeđeni jer su koristili balistički štit. Potom je prema specijalcima pucao iz poluautomatske puške sve do 3:20 sati u noći, no nijednog nije pogodio.

Pucao i po kući susjeda

Po optužnici, Seleš je 12. kolovoza došao do dijela kuće u kojoj žive susjedi Marija i Ivan Bermanec te, zbog međusobnih sukoba, ispalio jedan hitac u prozor kuće, a zrno se zabilo u strop dnevne sobe.

Sudsko vijeće odbacilo je njegovu obranu da nije imao namjeru ubiti policajce koji su došli na intervenciju, s obzirom na to da je na temelju iskaza svjedoka, materijalne dokumentacije te balističkog vještačenja nedvojbeno utvrđeno da je počinio kazneno djelo pokušaja teškog ubojstva policajaca.

Sud je primijenio odredbe o ublažavanju kazne, jer je optuženi u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio vidno smanjeno ubrojiv, što je utvrdio sudski vještak psihijatar, a uzete su u obzir i olakotne okolnosti jer do sada nije osuđivan i otac je dvoje malodobne djece

Selešu je produljen istražni zatvor, u kaznu mu je uračunato vrijeme koje je do sada proveo u pritvoru, a s obzirom na to da je korisnik socijalne pomoći i nema prihoda, sud ga je u cijelosti oslobodio plaćanja sudskih troškova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara