Kolarević: Sjednica Vijeća HRT-a 6. ožujka

DOPREDSJEDNICA Vijeća HRTa Jadranka Kolarević najavila je danas da će to tijelo 6. ožujka razmotriti upućivanje javnog poziva za imenovanje članova novog Programskog vijeća ako do tada nadležni saborski odbor utvrdi kriterije za njihov izbor.

´Preduvjet za upućivanje javnog poziva je da Odbor utvrdi kriterije kako se ne bi dogodilo da se pojavi ogroman broj kandidata´, kazala je Hini Kolarević.

´Ako saborski odbor do 6.ožujka utvrdi kriterije nema razloga da već na toj sjednici ne uputimo javni poziv za imenovanje Programskog vijeća´, kazala je.

Nakon današnje ostavke predsjednika Vijeća HRT-a Vlatka Silobrčića ona je kao dopredsjednik ovlaštena sazvati sjednicu tog tijela.

Prema novom Zakonu o HRT-u, koji idućeg tjedna stupa na snagu sadašnje, Vijeće HRT-a je dužno u roku 15 dana uputiti javni poziv institucijama, udrugama i građanima za imenovanje 11 članova Programskog vijeća HRT-a. Ako Vijeće to ne učini poziv će uputiti Sabor. Po Zakonu, kriterije za izbor članova mora utvrditi Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.

Prema Zakonu, članovi Programskog vijeća ne mogu biti državni dužnosnici, zaposlenici HRT-a ili osobe iz konkurentskih tvrtki. Oni bi trebali biti javni djelatnici koji su se istakli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela, vladavine prava, razvitku civilnog društva i zaštiti slobode izražavanja, te predstavljati razne skupine društva.

Od 11 članova Programskog vijeća, šest se bira na četiri, a pet na dvije godine, što će biti utvrđeno ždrijebom na konstituirajućoj sjednici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara