Umjesto J. Ulage-Valić, informativni program N. Kristiću

NOVI Zakon o HRT-u stupa na snagu 27. veljače. Do imenovanja upravnih i programskih čelnika HRT-a dosadašnji obnašatelji tih dužnosti ostaju na svojim mjestima "privremeno".

 

Do izbora Glavnog ravnatelja HRT-a tu dužnost obnašati sadašnji ravnatelj Mirko Galić. Njegovi pomoćnici za radio i televiziju, Vanja Sutlić i Ivanka Lučev, postaju privremeni ravnatelji HTV-a, odnosno HR-a.

Sadašnja glavna urednica HRT-a Jasna Ulaga Valić postaje privremena direktorica programa HRT-a, a Duško Radić direktor programa Radija.

 

Nove dužnosti glavnih urednika informativnog programa na televiziji i radiju privremeno će obnašati dosadašnji urednici tih programa Nikola Kristić i Grgo Mrvica.

 

Informativno-politički program postaje cjelina, koja više neće biti pod ingerencijom direktora programa, a što znači da će Krstić i Mrvica odgovarati samo ravnatelju i Vijeću HRT-a. Ulaga-Valić više nama nikakvih ingerencija nad tim programom.

 

Prema prijelaznim odredbama Zakona sadašnje Vijeće HRT-a dužno je u roku od 15 dana od stupanja zakona na snagu, što znači do 14. ožujka, uputiti javni poziv za imenovanje članova Programskog vijeća HRT-a. Ako Vijeće to ne učini poziv će uputiti Sabor.

Novost je da će se Vijeće HRT-a koje sada ima 25 članova, i koje su imenovale institucije i nevladine udruge, ubuduće zvati Programsko vijeće te će imati 11 članova. Njih će imenovati Sabor ne temelju javnog poziva institucijama, udrugama i građanima.

Nakon natječaja, koji može trajati najmanje 15, a najviše 30 dana, klubovi zastupnika u roku od 15 dana od primitka prijedloga kandidata moraju usuglasiti stajališta o listi kandidata koju sastavlja Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Ako se klubovi ne usuglase oko svih 11 imena, Odbor će preostale kandidate utvrditi vodeći računa o jednakoj zastupljenosti kandidata koje predlažu saborska većina i manjina.


Članovi Programskog vijeća ne mogu biti državni dužnosnici, zaposlenici HRT-a ili osobe iz konkurentskih tvrtki.

Prema najavi ministra kulture Antuna Vujića cijeli bi postupak izbora članova Programskog vijeća mogao biti dovršen do kraja travnja. Do tada sadašnje Vijeće HRT-a nastavlja s radom.

Programsko vijeće nakon imenovanja mora raspisati natječaj za Glavnog ravnatelja HRT-a, a potom u dogovoru s novoimenovanim ravnateljem i natječaj za ravnatelje Televizije, Radija i Glazbene proizvodnje - tri organizacijske cjeline HRT-a sa statusom podružnica.

Osim što imenuje i razrješava ravnatelje, Programsko vijeće će na prijedlog ravnatelja Televizije i Radija imenovati direktore programa i glavne urednike informativnih programa u te dvije organizacijske jedinice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara