Koliko će duge biti iduće četiri godine?

Foto: Goran Mehkek/Cropix

NAKON izglasavanja povjerenja Vladi izabranoj na prošlim parlamentarnim izborima najavili smo da nas čekaju najdulje četiri godine u našim životima. I bile su.

Doduše, ne za ondašnjeg premijera Ivu Sanadera koji je zbrisao nakon godinu i pol, ali su zato preostale dvije i pol izgledale kao da traju barem dvostruko dulje.

Kako dugo će trajati iduće četiri? Kraće nego što se očekuje, ako Vlada padne prije isteka mandata kao što joj to predviđaju mnogi zloguki proroci? Dulje nego što je potrebno, ako se ova agonija nastavi bez osjetnog zaokreta i preokreta?

Ili taman onoliko koliko je potrebno da se iskobeljamo iz ovog nereda u koji nas je HDZ doveo?

To će svatko od nas osjetiti na svojoj koži.

Jeza, panika ili podsmijeh?

Prije četiri godine pitali smo se koji osjećaj nas je prožimao dok smo gledali kako prisežu Sanaderovi ministri: tiha jeza, panika ili podsmijeh? Na kraju je ispalo sve od navedenog, osim što se s vremenom jeza pojačala, panika ubrzala, a podsmijeh pretvorio u otvoreno ruganje.

A što smo osjećali prilikom izglasavanja novi Vlade?

Otprilike isto. Jezu je zamijenila napetost koja nas tjera da zatvorimo oči dok čekamo da prođu najstrašnije scene. Panika se pretvorila u nestrpljenje da se napokon krene u ono što smo čekali zadnje dvije godine, u reforme i oporavak. Podsmijeh se, pak, pretvorio u pojačani oprez prema novim ministrima, prema njihovoj kompetentnosti, spremnosti i slobodi da samostalno vode svoje resore.

Netko nas je gadno zajeb'o

Kad smo prije četiri godine u Saboru gledali kako se novi ministri srdačno rukuju i međusobno si čestitaju, a Sanader slavi pobjedu za koju se činilo da mu je nepovratno izmakla, imali smo osjećaj da nas je netko dobro nasamario. Da ne kažemo, zajebo.

Osjećaj nas, kao što smo imali prilike vidjeti, nije prevario.

A sada? Teško je reći što sada osjećamo. Uglavnom, dobili smo što smo tražili, jer ništa drugo zapravo nismo ni mogli dobiti. Dobili smo manje loše ili barem manje maligno.

Dobili smo neke ljude koji su dokazani u Vladi i u svojim resorima. Dobili smo ljude koji su dokazani samo u svojoj stranci, ako i tamo. A imamo premijera koji se nije dokazao nigdje. Ali barem nas neće razočarati. U krajnoj liniji, ovo mu je prilika da popravi dojam.

HDZ ostao vjeran sebi

HDZ je tu priliku već propustio. Od trenutka kad je konstituiran novi saziv Sabora njegovi zastupnici skaču na svaki potez nove vlasti. Ne samo da idu đonom na uvodne najave novog premijera, nego se kad god stignu svađaju oko procedure, a prvoga dana čak su digli ruke protiv imenovanja nove/stare tajnice Sabora.

"Iako vam je mandatar Zoran Milanović ponudio ne prst nego ruku pomirenja vi biste, poznavajući vaš mentalitet, uzeli čitavu ruku", napao ih je Damir Kajin, a pridružio mu se čak i HDSSB-ov Dinko Burić. "Ne ponovilo se nikad više ono što nam se dogodilo u zadnja dva mandata Vlade".

Dobro došli u HDZ-ov pakao

I tako, dok se Jadranka Kosor duri zbog izbornog poraza, Ivan Šuker kao ministar financija opsluživao Sanadera dok je zemlju vodio u propast drži lekcije novoj vlasti, HDZ se u cjelini trudi ispuniti obećanje Vladimira Šeksa da će novoj vlasti "priuštiti pakao".

A najvjerojatnije im ovo tek služi kao dobrodošla zanimacija kako se ne bi morali baviti raspadom vlastite stranke.

Uglavnom, imali su osam godina oporbu kakvu su samo mogli poželjeti, sada imaju predsjednika Vlade koji im se toliko zahvaljuje da bi čovjek pomislio da im se ispričava, birači su im na izborima jasno pokazali što misle o njihovoj vladavini u protekla dva mandata, ali HDZ-u to nije dovoljno.

HDZ najgori kad je najteže

Sada žele da ih se, pored svega toga, optužuje i da opstruiraju sve one reforme koje su propustili učiniti. Ili da tek iz čiste pakosti zagorčavaju život novoj vladajućoj garnituri.

Doista, teško je reći je li HDZ gori dok je na vlasti ili dok je u oporbi.

A SDP? Bio je kilava oporba, a kakva će biti vlast, uskoro ćemo vidjeti.  Jasno, ako skupimo hrabrosti pa maknemo ruke s očiju. Ovo što slijedi rezervirano je samo za one najjačih živaca.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara