Kolinda je napokon otkrila čega se zapravo boji

Kolinda je napokon otkrila čega se zapravo boji
Index/FaH

U PAUZI između navijanja i cajkarenja predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović našla je vremena naložiti nekom svojem činovniku da sastavi melodramatično priopćenje koje je došlo danas poslijepodne u redakcijske inboxe u Hrvatskoj.

Na početku tog priopćenja se kaže sljedeće: “Predsjednica Republike Hrvatske najodlučnije odbacuje bilo kakve konstrukcije o njezinoj navodnoj umiješanosti u navodno rušenje Vlade Andreja Plenkovića. Predsjednica drži da je sama ta konstrukcija, na temelju izjava čiju vjerodostojnost ni istinitost nisu potvrdile nadležne institucije, izravan politički udar na državne institucije Republike Hrvatske, a posebice na instituciju Predsjednice Republike Hrvatske”.

Još se spominju “neprovjerene informacije objavljene u određenim medijima”, sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost te prozivanje “nadležnih državnih tijela na objavljivanje informacija koje su još predmet tajne istrage” zbog izostanka “mjerodavne reakcije”.

Kolinda osjeća da joj se omča raznih istraga steže oko vrata

U tom jezičnom birokratskom bućkurišu zapravo se krije Kolindin strah što su joj izabrani bliski suradnici, frendovi, politički patroni i saveznici umočeni u razne prljave radnje koje ovih dana zahvaljujući brbljavom informatičaru Franji Vargi izlaze na vidjelo i koje su predmet raznih istraga. Omča se steže polako oko njezinog vrata.

I zato se Kolinda odjednom proglasila Institucijom, nakon što je kroz tri i pol godine mandata svojim iznevjeravanjem predizbornih obećanja, hirovitim smjenama dužnosnika, povezivanjem s neonacističkim i kriminalnim polusvijetom, nepreglednim nizom gafova i nevjerojatno glupavih izjava te raspojasanim ponašanjem učinila skoro sve moguće da uprlja ugled institucije Predsjednika Republike Hrvatske.

Institucija koja partija sa Zdravkom Mamićem

Mi u Hrvatskoj imamo Instituciju koja partija sa Zdravkom Mamićem, koju je za “precjednicooo” nominirao Tomislav Karamarko, koja je jaranica Vase Brkića, kojoj je savjetnik i to za nacionalnu sigurnost ražalovani HDZ-ovski špijun Vlado Galić, kojoj je VIP gost na inauguraciju bio neonacist Velimir Bujanec preko kojega se uključila u ksenofobnu hajku na migrante kroz temu Marakeškog sporazuma, koja šuruje sa Željkom Markić itd.

S takvom Institucijom pravo je pitanje: zašto prije nije na Instituciju izvršen udar? Što se dosad čekalo? (Odgovor na to pitanje pak glasi: čekalo se da premijer Andrej Plenković, još jedna hodajuća Institucija - doduše inteligentnija od prvospomenute Institucije - krene u obračun sa svojim protivnicima unutar i oko HDZ-a).

Kolinda je cijeli mandat podrivala institucije države

Ipak, ta Institucija na koju se sada navodno vrši udar pa stoga institucionalno jadikuje je Institucija koja ima formalni i supstancijalni zadatak brinuti o usklađenosti funkcioniranja državnih institucija, a jedino što radi je da na ovaj ili onaj način podriva temelje naše Republike. Institucija je trula, zaudara po cijeloj Hrvatskoj i naravno da tu Instituciju ne treba maziti a kamoli poštovati, nego srušiti i pospremiti na deponij hrvatske političke povijesti.

U tome se nalazi i potencijalno jedina dobra stvar u vezi mandata ove Institucije: nakon nje možda konačno ukinemo izlišnu instituciju Predsjednika Republike Hrvatske.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara