Komentar Jovana Dragišića: Velika crvena plima

MOŽETE vi u nedogled pokušavati voditi strogu vanjsku politiku prema radikalnim vladama, ali to nema veze, kad je tu Kina, uvijek spremna pomoći "onima s potrebama". Po mogućnosti će joj se pridružiti i neka neutralna zemlja, kao Švicarska ili Norveška. Recimo, danas su Kina i Švicarska najavile da će poslovati s palestinskom vladom bez obzira na njen sastav i na odbijanje pokoravanja međunarodnim zahtjevima.

Hajde, lako za Švicarce, oni ni ne mogu puno bolje nego nuditi Palestincima sir, čokolade, banku tu, banku tamo i satove. Ali ovo s Kinom je već zaista simptomatično. To je standardni uzorak koji možete naći praktički svugdje u svijetu zadnjih godina. Igra je jednostavna. Nađete kancerogeni režim kojeg uspješno izbjegava praktički cijela međunarodna zajednica, i vrlo je velika mogućnost da Kina surađuje s njim.

Palestinska vlada nije kao, recimo iranska, za koju Njemačka tvrdi da je protiv njenog nuklearnog programa, ali im je najveći izvoznik, nego je baš simptomatičan uzorak novih kineskih partnera. Ama baš svi izbjegavaju Zimbabve, Sudan ili palestinsku vladu, ali im Kinezi spremno daju gospodarske ustupke, "with no questions asked".

I tako će ova vijest dati krila palestinskoj vladi, koja je zbog međunarodnog bojkota došla blizu da se počne normalizirati, pa će Hamas svoje povijesno odbijanje pokoravanja međunarodnim uvjetima produžiti za još koji mjesec, destabilizirajući tako Bliski istok još malo, te poništavajući ama baš sav rad koji je međunarodna zajednica napravila u zadnjih godinu i sitno.

No, najljepše od svega je što to zapadnu javnost ne zabrinjava previše. Danas je važno u svakoj datoj prilici kritizirati Amerikance za obavljanje prljavog posla cijelog Zapada, dok se oko sve jačeg dolaska velike crvene plime nitko ne zabrinjava previše. Kakva diplomacija, kakvi bakaraći, to se lupaju krediti  bez pardona, to se stranim tvrtkama u Kini nameću ucjenjivački porezi, to se testira sve jača vojna tehnologija, to se otvoreno govori da će se napraviti aneksija Tajvana, ali je zato Veliki Sotona ipak na drugoj strani svijeta. Sve crvenijeg svijeta.

Jovan Dragišić

>>Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara