Konzervativce i Theresu May čeka potop na izborima

Konzervativce i Theresu May čeka potop na izborima
Foto: EPA

BRITANSKA premijerka Theresa May i njezina konzervativna stranka pali su na peto mjesto popularnosti u anketi ususret euroizborima 23. svibnja, a sve je veći pritisak na May da odredi datum svojeg odlaska, objavio je Reuters.

Stranka Nigela Faragea, Brexit, porasla je za četiri postotna boda, na 34 posto, dok su May i konzervativci pali na samo 10 posto podrške, pokazala je YouGov anketa za Times. Laburisti uživaju 16 posto podrške, što je smanjenje za pet posto.

Dvije stranke koje podržavaju ostanak u EU, Liberalni demokrati i Zeleni, imaju 15 i 11 posto podrške.

Kolaps podrške konzervativcima stavlja sve veći pritisak na Theresu May da postavi datum svojeg odlaska. Više rangirani konzervativci žele da May najavi svoj odlazak već ovog tjedna.

Još se ne zna kada će i kako Britanija napustiti EU

Gotovo tri godine otkako je ta zemlja odlučila napustiti EU, i dalje nema dogovora britanskih političara o tome kada i kako će napustiti Uniju te hoće li uopće provesti taj potez.

"Postoji velika podrška za stranku Brexit jer ljudi žele živjeti u demokratskoj zemlji", rekao je Farage. "Izdali su nas, ne samo konzervativci, već i laburisti", dodao je Farage.

Britanija je trebala napustiti Uniju 29. ožujka, no May nije uspjela dogovoriti izlazni dogovor s parlamentom, stoga se okrenula laburistima za pomoć i podršku.

"Mislim da su pregovori ozbiljni, ne bismo im onda dali toliko vremena i napora", rekao je tajnik zajednica James Brokenshire na pitanje hoće li suradnja s laburistima dovesti do konsenzusa.

"Bilo je konstruktivno. Želim da se zaključe pozitivno jer na kraju moramo glasati u parlamentu da želimo napustiti Uniju", rekao je Brokenshire za BBC radio.

Sljedeći rok za napuštanje Unije je 31. listopada.

"Riskiramo ostanak u Uniji", rekao je tajnik Brexita Steven Barclay za Sun. Kasnije je na Twitteru napisao da bi u izboru između Brexita bez dogovora ili ostanka u EU, on odabrao odlazak bez dogovora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara