Lideri EU-a večeras odlučuju što će s Velikom Britanijom

Lideri EU-a večeras odlučuju što će s Velikom Britanijom
Foto: EPA

LIDERI Europske unije, uključujući premijerku Velike Britanije Theresu May, sastat će se večeras u Bruxellesu na izvanrednom summitu kako bi odlučili hoće li prihvatiti još jednu odgodu Brexita.

Problem je što Velika Britanija i EU imaju potpuno različite prijedloge o odgodi. Dok London želi odgoditi izlazak Velike Britanije iz Unije samo do 30. lipnja., EU želi daleko dulju odgodu. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk već je iznio prijedlog o takozvanoj fleksibilnoj odgodi od godinu dana - osim ako Velika Britanija prije isteka roka ne ratificira sporazum o Brexitu, čime bi on odmah stupio na snagu. Tusk će danas pokušati pridobiti ostalih 27 europskih lidera za ovaj plan. 

>> Tusk predlaže da se Brexit odgodi do godine dana

"Nijedna strane ne bi trebala biti ponižena u ovom teškom procesu", rekao je Tusk, a prenosi BBC. 

May pokušava nagovoriti EU na odgodu, a oporbu na dogovor o Brexitu

May odlazi u Bruxelles nakon još jednog okršaja s vođom oporbe, laburistom Jeremyjem Corbynom, u donjem domu britanskog parlamenta. No Mayini konzervativci i Corbynovi laburisti već pet dana vode pregovore o alternativnom planu za Brexit.

May se nada da će, ako uspije postići dogovor s oporbom, moći dobiti većinu glasova za dogovor o Brexitu usprkos protivljenju unutar vlastite stranke. Znatan dio konzervativnih zastupnika, naime, nije zadovoljan Mayinim dogovorom s Bruxellesom i želi "tvrđi" Brexit, odnosno snažnije političko i ekonomsko odvajanje zemlje od EU-a.

Velika Britanija, prema trenutnom dogovoru, treba izići iz EU-a u petak, 12. travnja, u 23 sata po lokalnom vremenu. EU je prethodno ponudio Britaniji odgodu Brexita do 22. svibnja, ali samo ako britanski parlament izglasa dogovor o Brexitu. Budući da se to nije dogodilo, izlazak je odgođen samo do 12. travnja. A ako dodatna odgoda ne bude dogovorena, Britanija će imati "neuredan" izlazak iz Unije, bez ikakvog dogovora. 

Bez dodatne odgode, Britanija izlijeće iz EU-a ovog petka

U tom slučaju Britaniji neće pomoći ni ranija odluka parlamenta da ne napusti EU bez dogovora. Neće mnogo značiti ni jučerašnja odluka parlamenta da odobri vladi odgodu Brexita do 30. lipnja. Drugim riječima, Britanija će biti izbačena, htjela to ili ne. 

May sada ima još jedan težak zadatak - uvjeriti već ionako nestrpljive kolege u Bruxellesu da je njen plan o zajedničkom dogovoru s Corbynom ozbiljan, odnosno, kako piše BBC, da se radi o "stvarnom političkom planu koji ima šanse izvesti UK iz političkog labirinta". 

U svakom slučaju, EU mora pristati na bilo kakvu odgodu Brexita jednoglasno. May će na summitu, koji počinje u 18 sati, formalno izložiti svoj prijedlog o kratkoj odgodi koji također uključuje opciju ranijeg Brexita ako sporazum o Brexitu bude ratificiran, kao što se May nada.

 

Nakon toga će Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker dati svoje izjave. Tusk će predložiti svoju jednogodišnju, fleksibilnu odgodu. No uvjet za takvu odgodu bit će da London ponovno ne otvara pregovore o sporazumu. Drugim riječima, uvjeti Brexita su za Bruxelles zaključena stvar, ma koliko se britanski zastupnici bunili. 

Tusk, isto tako, nije impresioniran Mayinim prijedlogom. "Nema mnogo razloga da vjerujemo" kako će London dotad uspjeti ratificirati sporazum o Brexitu, rekao je predsjednik Europskog vijeća. 

May se u utorak sastala s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, a zatim i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu kako bi dobila njihovu podršku za svoj plan. Merkel je nakon sastanka izjavila da je odgoda do kraja ove godine ili početka iduće godine moguća - što je mnogo dulje nego što se May nada. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara