Krpan: Meni pacijenti nisu umirali kao Hebrangu

BIVŠI ravnatelj Bolnice "Sveti Duh" dr. Dalibor Krpan za tragediju od prije deset godina kada je u Sisku umrlo više od 30 pacijenata jer su se otrovali aluminijem zbog starosti uređaja za pripremu vode optužio je i tadašnjeg ministra zdravstva Andriju Hebranga.

Govoreći za Večernji list o aferi u vezi s privatizacijom dijalize u Bolnici "Sveti Duh" dr. Krpan, koji je u pripremu i realizaciju tog projekta bio uključen od početka, tvrdi da se klinika nije odrekla 1,5 milijuna kuna koliko je, prema tvrdnjama sadašnjeg ravnatelja Bušića, plaćeno Poliklinici Sveti Duh 2 dok se dijaliza još obavljala u bolnici.

Dr. Krpan tvrdi da nije potpisao devet ugovora i raznih aneksa bez suglasnosti i ovlaštenja Upravnog vijeća bolnice. Za svaki potpis, kaže, imao je potrebne suglasnosti Upravnog vijeća, Gradskog poglavarstva i Ministarstva zdravstva. Objašnjava da za anekse ugovora nije ni trebao suglasnost jer se njima nije mijenjao osnovni ugovor, već su se regulirale određene tehničke stvari u provedbi projekta.

Iako završni račun pokazuje da je Poliklinika u rukama strateškog partnera ostvarila čisti profit od gotovo 1,6 milijuna, dr. Krpan tvrdi da bolnica nije mogla dijalizom ostvarivati nikakav višak prihoda. Smatra da razloge dolaska stranog partnera u bolnicu znaju jedino oni. Tvrdi da je njegov glavni cilj i motiv ulaska u projekt bio da spasi pacijente na dijalizi.

“Bili su životno ugroženi. I na to sam upozoravao sve moguće službene instance. Ni u gradu ni u državi nije bilo reakcija na moja upozorenja, a stanje je bilo sve gore. Dobro se sjećam tragedije prije deset godina kada je u Sisku umrlo više od 30 pacijenata jer su se otrovali aluminijem zbog starosti uređaja za pripremu vode. Njihova smrt ide na dušu onih koji su tada bili odgovorni u zdravstvu” - kazao je dr. Krpan.

Na novinarski upit misli li na ministra Hebranga, Krpan je odgovorio pozitivno. Objašnjava da nije želio da se to dogodi i u Bolnici "Sveti Duh". Kao jedino rješenje vidio je strateškog partnera jer je bolnica imala velike troškove za održavanje stare aparature, a loša kvaliteta dijalize, kako tvrdi, povećavala je komplikacije pacijenata i troškove njihova liječenja.

Dr. Krpan vjeruje da poliklinika danas bolje posluje jer se potrošni materijal kupuje vani pa je možda i dvostruko jeftiniji nego za hrvatske bolnice.

"Iako nisam očekivao da će Poliklinika imati profit, to je stvar njihova poslovnog uspjeha, ali važno je da nema štete za bolnicu i zdravstveni sustav” - kazao je Krpan. Na novinarsku konstatciju da ispada da je dobit strateškog partnera velika, a ulog minimalan, Krpan zaključuje da mu je bilo ključno da se uredi dijaliza, a ne koliko će strateški partner potrošiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara