Kujundžić je danas gost kod Stankovića

Kujundžić je danas gost kod Stankovića
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, HRT

MINISTAR zdravstva danas će u 14 sati biti gost kod Aleksandra Stankovića u Nedjeljom u 2.

Na Facebooku emisije pozivaju se građani da postave pitanje ministru.

Jedna od tema na koju će se morati osvrnuti bit će i smrt dječaka u Metkoviću, ali i smrt djevojčice koju su prije dvije godine također poslali s Hitne. I ona je umrla.

Podsjetimo, Index je u petak navečer objavio strašnu priču o devetogodišnjaku koji je nekoliko puta vraćen s Hitne, a kada je konačno došao do liječnika koji ga je želio pregledati Hitno mu je organiziran prijevoz do Splita jer je bio životno ugrožen. Nažalost, splitski liječnici nisu mu uspjeli spasiti život.

"Ne osjećam se odgovornim"

Kujundžić se tek jučer popodne oglasio o slučaju. Ne osjeća se odgovornim.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izrazio je u subotu iskrenu i duboku sućut zbog smrti dječaka iz Metkovića te najavio da će inspekcija, vjerojatno do konca sljedećeg tjedna, utvrditi je li se eventualno negdje pogriješilo, ali rekao je i kako se boji da je, prema onome što je čuo, propusta bilo.   

Izrazio je iskrenu i duboku sućut zbog smrti dječaka iz Metkovića te naveo kako se, kad je za to doznao, jučer odmah krenulo sa usmenim razgovorima i slanjem inspekcije u Split i u Metković, inspekciji su priključeni vrhunski stručnjaci za dječju infektologiju i intenzivnu. "U ovome trenutku prejudicirati tko je kriv, teško je reći, vidjet ćemo nalaze, ali mislim treba učiniti sve da se, s jedne strane dozna je li se eventualno negdje pogriješilo,  a bojim se da je bilo propusta prema onome što sam čuo, i drugo, da nam se to više nikada ne dogodi", istaknuo je ministar. 

Rezultat inspekcijskog nadzora najavio je za konac idućeg tjedna. "Oni kreću u ponedjeljak ujutro. Dakle, vjerojatno do konca tjedna sljedećega", rekao je. 

"Osjećam se odgovornim za svaki gubitak života u ovoj zemlji, ako se teorijski moglo pomoći, moralno, u ljudskome smislu. U smislu administrativnoga položaja ministra, uistinu ne osjećam da je bilo propusta s te strane", rekao je Kujundžić.

Nije želio govoriti o mogućim sankcijama, istaknuo je da treba vidjeti i istražiti sve koji su sudjelovali u dječakovu liječenju.

"Dakle, dijete je unutar 10 dana više puta bilo kod više liječnika. Stanje se pogoršavalo. Zašto ranije nije bilo upućeno u bolnicu, trebat će doznati i vidjeti sve detalje", rekao je. 

Nije iznosio pojedinosti razgovora s ravnateljem bolnice u Splitu, gdje se dijete liječilo zadnjih 20 sati i gdje je preminulo, te ravnateljem Doma zdravlja u Metkoviću što se događalo u 10 dana kada su roditelji dovodili dijete više puta na pregled.

"Da, to je ono što će trebati inspekcija odgovoriti kada su bili jasni znakovi i kada je trebalo eventualno drugačije reagirati", odgovorio je upitan kako je moguće da u tri navrata, koliko je dječak bio na Hitnoj, nitko nije primijetio da ima sepsu.

Upitan hoće li, pokaže li se da je bilo propusta, dati ostavku jer je i prije ovog slučaja, u kolovozu u Zaprešiću preminuo mladić , Kujundžić je odgovorio: "Mi smo i bez tih tužnih slučajeva u Zaprešiću i u Metkoviću reagirali na način da smo novim zakonom pripremili promjene u sustavu hitne službe, zapravo idemo u integraciju županijske i državne hitne službe sa domovima zdravlja i bolnicom gdje se onda sigurno podiže kvaliteta i sigurnost i smanjuje rizik za propuste. Premda propusti koji se događaju na razini osobne pogreške, što se ovdje sluti, u ovome, ali ne želim prejudicirati, su nešto drugo, to nema veze sa sustavom". 

Kako su objavili mediji u petak, devetogodišnji dječak koji je bolovao od upale pluća, 11. prosinca umro je u KBC-u Split. Mediji pišu da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda (8. i 9. prosinca) dva puta dovodili na Hitnu u Metkoviću i da je bio vraćen kući.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara